Jaroslav Babel

Podvodník je pryč. Kdy a kde se zase objeví?

15. 08. 2016 14:47:01
Už dávno to lze říci s naprostou jistotou: Rakušan Erich Krammer internetem nepohnul. Na své sliby nalákal poměrně dost důvěřivců, kteří teď mohou sčítat škody.

Vlastně to není nic nového. Projekt zvaný Perform-ers v tichosti zhasl někdy koncem jara letošního roku. Zůstalo po něm mnoho podvedených, dá se říci i okradených, a také mnoho zklamaných. Lidé, kteří ještě počátkem jara nenechali na Krammera dopustit, teď veřejně vyjadřují zklamání ze svého někdejšího poloboha.

Najdou se však i tací, kteří věří, že Krammerem prezentovaný projekt budoucnost měl. Vzkázal bych všem takovým, aby si konečně přestali lhát. Krammer podvodníkem byl v minulosti již několikrát a od Perform-ers nešlo čekat nic jiného. Projekt s matematickou jistotou nemohl fungovat a byl odsouzen předem k zániku. V žádném případě jej nezničily internetové diskuse založené jeho odpůrci.

Krammer lhal mnohokrát. Jeho recept na úspěch ani jiný postup neznal. Podvodem byly jeho fotky s celebritami, ať už se snažil je okecávat jakkoliv. Ničím jiným než podfukem nebyl ani jeho úskok týkající se údajného spojení s Elizabeth Taylor AIDS Foundation.

Kdo třeba čte moje články častěji, ví, že tématu Perform-ers už jsem jeden poměrně obsáhlý věnoval. Záměrně jsem tehdy téma Nadace Elizabeth Taylor vynechal. Bylo to z jednoho prostého důvodu. V půlce listopadu loňského roku jsem se mailem přímo v Nadaci Elizabeth Taylor na jejich případnou spolupráci s Perform-ers zeptal. V odpovědi mi bylo sděleno, že žádná spolupráce neexistuje. Po zveřejnění výsledku tohoto soukromého zapátrání jsem byl v jedné internetové diskusi obviněn ze lži, neboť někdo jiný se prý zeptal a dozvěděl se též přímo z Nadace Elizabeth Taylor, že spolupráce funguje. Byly to dvě naprosto protichůdné informace a bylo tehdy těžké rozhodnout, kde je pravda. Ta se objevila v pořadu TV Prima Očima Josefa Klímy - společnost Perform-ers skutečně Nadaci Elizabeth Taylor o spolupráci požádala a dokonce byla mezi oběma subjekty uzavřena patřičná smlouva. Vzhledem k tomu, že Nadace od Perform-ers neviděla ani cent, byla smlouva ze strany Elizabeth Taylor AIDS Foundation k 30. listopadu 2015 vypovězena. Charitativní činnost Perform-ers se tedy omezila na domácí vody. Bylo nutné obětovat několik drobných, aby projekt získal na důvěryhodnosti. Po ruce tak bylo HLPéčko, které taky mohlo na potenciální oběti zapůsobit. Několik nemocných českých dětí zůstává jedinými lidmi, komu projekt Perform-ers mohl přinést nějaký užitek.

Nejpozději počátkem roku 2016 mohlo být patrné, že společnost Perform-ers spěje k zániku. Krammer kolem sebe ještě kopal - pravděpodobně prostřednictvím týmu svých právníků docílil smazání několika diskuzí na serveru zabývajícím se podvodnými firmami. Hrozil a snad i uskutečnil několik žalob, vyhodil z Perform-ers některé lidi, kteří se odvážili proti němu veřejně něco říci. Co je však hlavní, do poslední chvíle se snažil prostřednictvím partnerů nabírat další účastníky a s nimi pochopitelně i členské příspěvky. Nakonec se dočkal trestního oznámení sám.

Celý Krammer by mi mohl být ukradený. Byl jsem osloven, projektu jsem se nezúčastnil a tím by pro mě mohlo být vše hotovo. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že projekt vám mohl způsobit nemálo problémů, vyskytl-li se ve vašem bezprostředním okolí. Mohl, a každý podobný znovu může, vám zkomplikovat osobní život a zpřetrhat letitá přátelství.

K pokračování svého článku z ledna tohoto roku jsem se rozhodl z jednoho hlavního důvodu. Jak se dalo zjistit z už zmíněného pořadu Očima Josefa Klímy, Erich Krammer kamsi zmizel. A s ním i vybrané peníze. Něco musel samozřejmě přerozdělit svým partnerům z toho prostého důvodu, aby vzbudil po nezbytně nutnou dobu dojem, že pyramida může fungovat. Jak velkou část rozdělil, a jak velká zbyla jemu, to si netroufám odhadovat. Díky tomu, že jsem byl v této věci kontaktován Policií České republiky, mohu sdělit, že do Perform-ers vstoupilo 1200-1300 lidí. Uvážíme-li, že každý z nich zaplatil jeden z certifikátů za cenu 5.999, 14.999 nebo 27.999 Kč (již koncem roku 2015 se vybíraly částky 7.259, 16.939 a 33.879 Kč), přičemž existuje důvod domnívat se, že většina z partnerů zakoupila certifikát vyšší či nejvyšší hodnoty, můžeme si celkem snadno udělat obrázek o tom, jaká celková suma je tu ve hře. Aniž bych se snažil přesně ji vyčíslit, snadnými počty lze dojít k sumě dosahující řádově desítek miliónů korun. Čímž projekt Perform-ers celkem zdárně konkuruje předchozím Krammerovým podvodům z Rakouska, při nichž měl údajně způsobit škodu ve výši 2.000.000 eur. K tomu je potřeba přičíst ještě sumy, které Krammer vytahal těsně před zřícením projektu z některých jeho účastníků. Je to obvyklý postup, který zakladatelé pyramidových her používají. Nedaří se tak, jak jsme chtěli, ale malá investice náš projekt zachrání. Dvě stě tisíc nebo čtvrt miliónu. A víte co, raději půl. A jestli dáte celý, budou vám vděčny všechny příští generace. Až neúspěšnost tohoto kroku některé účastníky přesvědčila o pravém Krammerově charakteru.

Od Krammera se sice někteří jeho věrní odvrátili, někteří mu však zůstali. Ti se momentálně snaží rozjet novou společnost The Perfect Circle, sídlící tentokrát v dalekém Singapuru. Sám Krammer v ní zřejmě nijak aktivně nebo alespoň viditelně nevystupuje, na několika osobách se však spojitost s bývalým projektem Perform-ers vypozorovat dá. Nejvýraznějším důkazem je osoba Jamese Philipa Platzera, zvaného též Pipo, který internetové stránky nové společnosti zaregistroval. Z Krammerovy podržtažky povýšil zřejmě na bílého koně - a teď trochu úsměvná záležitost: zřejmě jej dokonce sám Krammer vzal na byt. Jako adresa registrujícího je totiž uvedena ta samá, kterou lze vygooglovat jako Krammerovo rakouské bydliště. Stránky projektu byly zaregistrovány prostřednictvím německé agentury United Domains, což může být vedle již jmenovaných skutečností další známkou spojitosti s osobou Ericha Krammera.

Momentálně probíhá nábor nových členů The Perfect Circle. Poplatky nejsou tentokrát tak vysoké - vstoupit do této nové společnosti lze již za pouhých 1.700 Kč. Pravděpodobně vám ale bude nabídnuta i dražší varianta, která při aktuálním kursu koruny k dolaru stojí asi 9.700 Kč. Mírně se liší i struktura samotné společnosti - tentokrát má fungovat na binárním principu, kdy každý účastník získává do stupně pod sebou pouhé dva lidi. Důvod je zřejmý a prostý. Systém se čtyřmi účastníky pod každým partnerem poměrně rychle spotřebovává lidské zdroje. Binární systém je životaschopný o něco málo déle. Je jasné, že organizátoři tentokrát tolik nevydělají, ale proč vedle letadla nemít ještě jedno letadélko, že? Stejně jako Perform-ers, i nová společnost odkládá svůj slibovaný ostrý start. U Perform-ers k němu po několika odkladech nedošlo nikdy, The Perfect Circle jej zatím odložil z 1. července na 1. září 2016. Spojení s Hollywoodem a tamními celebritami už by bylo ohrané, takže tentokrát se má oficiální výkop konat v Dillí. Nechme se tedy opět nepřekvapit.

Poněkud záhadnou postavou The Perfect Circle je jakýsi Steve. Byla jeden čas možnost s ním online poklábosit. Ale sdílný moc nebyl. Většinou používal pouze jakési naučené formulky. Jevil sice ochotu zprostředkovat vám setkání se zástupcem společnosti v České republice, ale na dotazy po vlastnících společnosti reagoval poněkud podrážděně: „Jsem zde pro online podporu. Obávám se, že nejsem povinen zodpovídat interní otázky společnosti.“ (v originále doslova „I am for online support here. I am afraid that I am not obligated to answer intern company questions“). Hovořím-li o naučených formulkách, vím, co mluvím. Doslova stejné odpovědi dostal na tomtéž místě i jiný člověk. A na druhé straně opět byl, světe div se, Steve.

Další podobnost The Perfect Circle a Perform-ers, zajisté čistě náhodná, spočívá v grafice internetových stránek. V obou případech nestojí za moc, ale to není teď až tak podstatné. Pro úplnost musím dodat, že stránky Perform-ers již nějaký čas nefungují, zobrazitelná zůstala jen jakási přihlašovací stránka. Její funkčnost nemám bohudík možnost nijak ověřit, neboť nejsem nešťastným majitelem účtu u této společnosti. Naštěstí mám pro srovnání několik skenů (mám jich daleko více, ale nechci článek zahltit spoustou jednotvárných obrázků). Názor nechť si laskavý čtenář udělá již sám - Perform-ers nahoře, The Perfect Circle dole.

Stejně jako minule, i zde jsou slibovány prakticky bezplatné zisky, společnost opět prezentována jako multilevel marketing. Ovšem stejně jako v případě Perform-ers neexistuje - nebo je opět zatajován - produkt, jehož prodejem může být vytvářen zisk společnosti. Jakési náborové video, mimochodem používající v úvodu již jednou celkem úspěšné bleskové efekty, je zaměřeno pouze na nabírání nových partnerů a následné přerozdělování peněz. Zdá se tedy, že starý podvodník se starými metodami opět vylézá, a mimoděk dokazuje, že drzost některých lidí nezná mezí. Byť se The Perfect Circle tváří jako celosvětový projekt, jeho stránky jsou navštěvovány velmi většinově z České republiky. Tedy opět nic neznámého.

Je pravda, že o projektu Perform-ers hovořil již dvakrát pořad Očima Josefa Klímy. Jsem vděčný všem, kteří se na tomto pořadu jakkoliv podíleli, nicméně mám trochu obavy, že TV Prima nemá dosah takový, jaký by si podobná záležitost zasloužila. Druhý díl byl navíc do vysílání zařazen na začátku prázdnin, kdy má mnoho lidí starosti zcela jiné. Když jsem se na přelomu roků 2015 a 2016 snažil kontaktovat Českou televizi s dotazem, zda by se na věc nechtěla podívat, odpověď jsem nedostal vůbec žádnou. Snažím se tedy s malou troškou do mlýna přispět alespoň zde. Kdyby moje dva články odradily byť jen jediného potenciálního zájemce o certifikát Perform-ers nebo The Perfect Circle, měly smysl.

Autor: Jaroslav Babel | karma: 45.01 | přečteno: 3297 ×
Poslední články autora