Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J81a58n 98P41a86v37l68í72k

14. 5. 2021 11:40

Koncert jsem shlédl asi od půlky Vltavy (nestihl jsem), řekl bych, že autor blogu si seděl na uších, což je jeho věc. Nicméně zapomněl uvést důležitá fakta. Orchestr tvořili převážně hráči Collegia 1704 zabývajícího se hlavně hudbou vrcholného baroka a také umělci působící v tělesech jako Akademie für Alte Musik, Orchestre des Champs-Elysées nebo Orchestre Revolutionnaise et romantique, dále také někteří členové České filharmonie nebo členové českých souborů, které se také zabývají starou hudbou. Tito hráči hrají a umí hrát na dobové nástroje, např. smyčce, které mají střevové struny, což se projevuje v odlišném zvuku než na jaký jsme zvyklí u nástrojů moderních. Z textu autora mohl někdo vyrozumět, že Mou vlast provedli nějací amatéři, kteří na nástroje neumí pořádně hrát, což je naprosto zcestná informace. Polemika o starých záznamech hudebních děl autora blogu pokud jde o dobovou interpretaci je naprosto zbytečná, neboť dirigent se soustředil dle jeho vyjádření především na poznámky B.Smetany v partituře, které jsou dost podrobné. Vyznění provedení Mé vlasti podle toho, co jsem slyšel na vlastní uši, bylo emocionální, s vystavěným obloukem jednotlivých částí, včetně střídání temp a dynamiky, takže žádná nuda.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za obsáhlý komentář a dovolím si na něj reagovat.

Mou vlast možná nehráli amatéři, ale výsledek amatérský byl. Nechci se tu vzájemně častovat obraty ve smyslu, kdo si sedí na uších, trvám však na tom, že falešných tónů bylo mnoho. Až příliš mnoho. Plechy příšerné, ale nečisté byly i smyčce. Hudební sluch mě snad ještě neopustil. Stejně si stojím za tím, že místy se orchestr nesešel rytmicky. Celkový výkon byl dle mého podprůměrný, a nevím, jestli toto má být slyšet na festivalu významu Pražského jara.

0 0
možnosti

Koncert jsem shlédl celý. Nejsem žádný fajnšmekr, abych dokázal vypichnout chyby, kterých se interpreti dopustili, ale je pravda, že jsem z celkového provedení měl trochu vlažnější pocit. Ale možná to bylo i tím, že nebylo plné hlediště a všechno to působilo tak nějak improvizovaně. Ale na druhou stranu, Smetanovu Mou vlast a Dvořákovu Z Nového světa si vždycky rád poslechnu, ať ji předvede kdokoliv.:-)

2 0
možnosti
EK

Budař? Jak se zasekl, když nevěděl, kolik má Má vlast částí?;-D

1 0
možnosti
Foto

No, v tom máte pravdu. :-) Tenhle okamžik mi napoprvé unikl. I tak byl ale Budař nejlepší částí programu (bohužel).

0 0
možnosti
Foto

Dobře, že jsem to nesledovala. Chtěla jsem si zahajovací koncert Pražského jara Mou vlast poslechnout později, ale "odpustím" si to. Dojem si kazit nechci. Díky za zhodnocení koncertu v Rudolfinu. :-/R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 308
  • Celková karma 14,14
  • Průměrná čtenost 1322x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.