Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlasím s vámi, že to hlasování o největším hrdinovi roku je poněkud bulvární. Na druhou stranu je ale pravda, že kdyby to ocenění dostali všichni bez rozdílu, bude tím také poněkud devalvováno.

0 0
možnosti

Souhlasím s vámi, že výběr jednoho "hrdiny" je cirkus. Z mého pohledu je podivné, že "hrdinství" je jakýsi nadstandard, nikoliv samozřejmost. Zastat se bezpráví, udělat všechno co lze k záchraně života, prostě jednat prospěšně, už není běžné, běžná je lhostejnost. Změní se to?

1 0
možnosti

Částečně máte pravdu, ale proč by i společnost nemohla někoho takto ocenit? Myslím si, že opravdovým hrdinům na ocenění nesejde a pro pozůstalé to je dost chabá satisfakce, protože rodina by byla radši, kdyby hrdina zůstal na živu, než aby dostala nějaké ocenění. Jinak souhlasím, že hlasovámí o něčem takovém je divné, protože to stejně většinou dostane ten, který nejvíce zaplnil novinové titulky, ale nevidím na tom zároveň nic závadného.

Jinak co se týká "oficiálního ocenění" tak to myslím Zeman přislíbil nebo tedy řekl, že to zvažuje, ale letošní udělování ocenění již bylo uzavřeno.

Jinak naše společnost má mnoho hrdinů, kteří nebudou ocenění nikdy, protože to je "jejich práce". Mluvím teď třeb o hasičích, kteří často riskují své životy pro záchranu jiných.

1 0
možnosti
Foto

O uzavření seznamu vyznamenaných jsem už psal dříve, nebudu se tedy opakovat. V tom zaplnění novin máte nepochybně pravdu. Lišíme se v tom, že já v tom cosi závadného vidím, a tak jsem o tom napsal. 

Společnost jistě ocenit může, ale proč by ty ceny nemohly být v daném rocetřeba dvě a třeba pět nebo deset? Mně jde čistě o to hlasování o "největším z hrdinů", což tak trochu degraduje ty činy nakonec "stříbrné" či "bronzové".

1 0
možnosti
Foto

Takže hrdinů může být víc. Budiž. 

Ale kdo tedy bude rozhodovat, KDO je hrdina?

Kdo skočí pro někoho do vody? Do ohně? A proč není hrdina např. chirurg zachraňující na poslední chvíli lidský život? A když to děla denně, bude hrdina každý rok?

A co vojáci v zahraničních jednotkách?

Tvrdit, že volba není hodná Velíškova jména je přinejmenším podivné. Nelíbí se vám to? Co je tedy lepší?

0 0
možnosti
Foto

Abychom si zcela přesně rozuměli, upřesním: hodný Velíškova jména není způsob, jakým se o udělení ceny rozhoduje. Pokud to píšu zbytečně, omlouvám se, ale Vaše formulace v posledním odstavci připouští dvojí výklad.

A teď už k věci: Lepší je cokoliv, kde se nebude o největším z hrdinů hlasovat. O Medaili Za hrdinství se taky nehlasuje, přesto je udělována, a to v různém počtu: od jedné například v letech 2005, 2009, 2011 po 27 v roce 1996. A v roce 2013 nebyla udělena vůbec.

On ten chirurg, jak píšete, to má v popisu práce, a je za to placen. Tím to vůbec nechci snižovat, jen se Vám snažím odpovědět. Ti další, které jste jako příklady uvedl, to dělají nad rámec běžného života, jestli mi rozumíte. A zištně rozhodně ne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 308
  • Celková karma 14,06
  • Průměrná čtenost 1322x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.