Diskuse

Osoba blízká

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

fouly

24. 7. 2011 21:38
K

zákonům, které vypotí Poslanecká sněmovna nemám, již tradičně důvěru! Více  by mě zajímal postoj a zákony toto řešící v ostatních zemích EU!

0 0
možnosti

pavel 99

24. 7. 2011 21:44
Re: K

kupříkladu v Německu to řeší možností nařídit knihu jízd (a její nevedení pokutovat), což je větší "strašák" než většina přestupků. V reále to prý policie nařizuje většinou po druhé "výmluvě", jednou to prý prochází, ale není to pravidlo. (Asi bude záviset na závažnosti přestupku a vůbec "historii" dotyčného.....)

0 0
možnosti

kurt godel

24. 7. 2011 21:35
Jde

o velmi chabý pokus o zlepšení "kultury" na našich silnicích, která je, co si budeme nalhávat, otřesná. Ano, touto novelou si někdo chce ulehčit práci. Ale nejsou to úřady, ty pouze hasí průšvihy za policii. Problém je v tom, že okresní, krajští a vyšší policejní úřednici - soudruzi, jaksi pozapomněli, že práce policie by měla být především preventivní a ne represivní!!! Vždyť to mají i napsáno i na autech: "Pomáhat a chránit" (což je jasně preventivní úloha), ne trestat a dělat si čárky za objasněnost...

0 0
možnosti

asi tak

24. 7. 2011 20:25
výmluva na osobu blízkou NEEXISTUJE

je to jen novinářský blábol. existuje právo nevypovídat (odepřít výpověď) proti své osobě a osobám blízkým jejihž újmu .....

jinak karma za dobrý článek

0 0
možnosti

petrph

24. 7. 2011 19:03
máte pravdu

Je to samozřejmě další tupý pokus současné politické garnitury omezovat práva svých občanů.

Uvidíme co z toho vyleze, protože to co úřady potřebují, je aby skutečně provozovatel vozu automaticky vypláznul pokutu a  moc je nezdržoval. V okamžiku kdy osobu blízkou označí,tak jim to spíše  ztíží.Místo toho aby prostě spis odložili, budou muset začít důkladné vyšetřování.Napřed si předvolají provozovatele vozu,. ten označí nějakou osobu blízkou.Té už vůbec nemůžou napařit nějak automaticky pokutu,musí si jí taky předvolat, nějaký čas uteče.Ta osoba zase může prohlásit že auto půjčila někomu třetímu, nebo prohlásit že majitel vozu lže.Což nemusí být vyjímkou,stačí označit vlastní tchyni nebo manželku v rozvodové řízení.Jednoduchou fintou,která už tu byla prezentována,bude že majitel vozu oznámí osobu blízkou, která se pohybuje neznámo kde,popřípadě v zahraničí..Pro správní úřady docela makačka,spousta zdlouhavých případů kterých budou muset zvládnout navíc...

0 0
možnosti

Alois.Chocholousek

24. 7. 2011 18:52
Když ono jde jen a jen o peníze

V případě sporů o institut tzv. osoby blízké jde jen a jen o peníze. Spousta obcí si pořídila za asistence firem, jako je Czech radar a podobné automatické odchytávače hříšníků. A s penězi takto vybranými počítá ve svých rozpočtech. A ony spřízněné firmy počítají se svými zisky. A právě díky institutu "osoby blízké" jim většina plánovaných peněz uniká. Proto taková hysterie, proto takový boj za její protiústavní zrušení.

2 0
možnosti

JiPot

24. 7. 2011 19:17
Re: Když ono jde jen a jen o peníze

mozna byste mohl hodit nejaky odkaz odkud cerpate, docela by me to zajimalo.

0 0
možnosti

petrhlavka

24. 7. 2011 18:21
..???

Zrušit u přestupků osobu blízkou je absolutní hloupost, kterou si pouze policie usnadňuje práci !!! Nemůžu být trestán za něco co jsem nespáchal. Vemte příklad 5-ti  členné rodiny s řidičáky a jedním autem. Přijde obsílka, že před 3-4 měsíci auto překročilo kdesi ve městě rychlost.....v tomto případě opravdu nebudu schopen říct kdo řídil a věta o osobě blízké nebude výmluva ale pravda....ale i v tomto případě bude potrestát vlastník vozidla...defakto bez důkazu!!! Vyložená nespravedlost !!! Nelze to omluvit tím, že ten a ten možnosti vymluvit se na osobu blízkou zneužil ... přece, že policie nebyla schopna mu prokázat lež nemůžu odskákat já !!! Do budoucna se opravdu můžem dostat do situace, že já jako vlastník zbraně budu automaticky odpovědný za vraždu, která bude spáchána mojí zbraní a policie nebude schopna usvědčit viníka !! Proboha zabraňme tomu !!!!

0 0
možnosti

Krupp Essen

24. 7. 2011 19:14
Re: ..???

1. Nikdo "neruší osobu blízkou", tak tu nelžete.

2. Policie si usnadňuje práci? Nikolivěk, policie i teď přestupky nevyřízené blokově oznamuje příslušnému správnímu orgánu, takže pro tu se nic moc nemění.

3. Tak zkusme německý model. Milý provozovateli vozidla - nesdělíš, kdo v době přestupku řídil? Dobře, odteď máš povinnost vést knihu jízd a v případě porušení vyfasuješ takový flastr, že se z toho po*e*eš. Myslím, že by se našlo zase dost těch, kdo by řičeli o policejním státě a zásahu do práv a svobod. Ovšem něco vám prozradím - porušování zákonů mezi základní lidská práva rozhodně nepatří, myslete si o tom, co chcete...

0 0
možnosti

Saltos Alim

24. 7. 2011 18:20
Raději jednoduše

Tak se můžeme bavit donekonečna, a ničeho se nedobrat.  Nezbývá než strohá fakta. Řidič se dopustil přestupku. Má ten přestupek zůstat bez následků ? Jo, nějak jsme si na takový stav zvykli, a lamentujeme široko daleko jaký je to ve společnosti vůbec binec. 

Bude-li majitel postižen, je na něm aby se s přestupkovým řidičem vypořádal, nemúže to být problém. Jeho krytím brání výkonu spravedlnosti !  Potřebujeme to tak dál?

Řídil-li majitel sám, pak přes výmluvu zaplatí pokutu oprávněně.

Nebo Vám, pane autore, vyhovuje anarchie?   8-o

0 0
možnosti

pavel 99

24. 7. 2011 18:27
Re: Raději jednoduše

Toto je přesně klíčový moment: "...Má ten přestupek zůstat bez následků ?..." - tak honem vybereme "náhradního viníka, kterému nemusíme nic dokazovat. Což takhle losovat?

Další kouzelné je "vypořádají mezi sebou" - to už můžeme zrušit policii a potažmo justici. Postižený (rodina postiženého) si to s viníkem dopravní nehody vyřídí sama.:-/

0 0
možnosti

scharr

24. 7. 2011 18:15
neexistuje institut osoby blizke

Institut osoby blízké neexistuje, je to novinářská zkratka, překroucená skutečnost. Lež.

Existuje možnost nevypovídat proti sobě nebo proti osobě blízké. Týká se trestných činů i přestupků. Prostě nemáte povinnost svědčit proti sobě nebo proti svým blízkým.

1 0
možnosti

schelak

24. 7. 2011 18:13
pravda

máte samozřejmě skoro ve všem pravdu, jen jednu drobnost bych Vám vytkl. A tou je, že zákon o "osobě blízké" je zneužíván. On samozřejmě zneužíván nijak není. Vy máte právo odmítnout vypovídat v první řadě proti SOBĚ, případně proti osobě blízké. Takže když pouze odmítnete výpověď s odkazem na příslušný paragraf, tak se pochopitelně nejedná o žádnou výmluvu, případně o zneužití.

0 0
možnosti

Judge Dredd

24. 7. 2011 18:08
ach jo, další absolvent plzeňské letní školy práva :-(((

§ 368 trZ Neoznámení trestného činu

odst. 1  Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že jiný spáchal trestný čin vraždy (§ 140)....a takový trestný čin neoznámí bez odkladu státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu... bude potrestán odnětím svobody až na tři léta...

odst. 3 Oznamovací povinnost podle odstavce 1 nemá advokát nebo jeho zaměstnanec, který se dozví o spáchání trestného činu v souvislosti s výkonem advokacie nebo právní praxe. Oznamovací povinnost nemá také duchovní registrované církve a náboženské společnosti s oprávněním k výkonu zvláštních práv, dozví-li se o spáchání trestného činu v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství nebo v souvislosti s výkonem práva obdobného zpovědnímu tajemství.

.

O osobě blízké ani zbla... takže se pane doučte trestní zákoník ;-€

0 0
možnosti
  • Počet článků 308
  • Celková karma 14,26
  • Průměrná čtenost 1322x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.