Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi březnem a dubnem (1.)

Projdu-li svoje cestovatelské kapitoly pěkně od začátku, zjistím, že v Büku mi dosud chybí listopad, prosinec a březen. Začátek téhle cesty sice vyšel až na samý konec posledně jmenovaného měsíce, ale i to se počítá.

1. kapitola: Přes Rakousy do Maďarska (29. března 2023)

Využívám pár volných dnů, které dost možná náhodou vyplynuly z mého pracovního rozvrhu. Původní plán byl vyjet brzy, ale dosud ne zcela srovnán s posunem času na letní to nezvládnu dříve než tři minuty před osmou. Ráno je mrazivé, chvílemi sněží. Pamětliv toho, že rituály se vynechávat nemají, zařazuji do programu tradiční zastávku v Českých Budějovicích. Jediné, co měním, je druh občerstvení. Hned po té svačině se mi poprvé ozve János. Ani jsme si v minulých dnech nepsali, a tak se možná chce ujistit, že jsem na svou dnešní cestu nezapomněl. Jak bych mohl. Odhaduji cestu i všechny možné zastávky na ní a odepíšu mu, že přijedu asi někdy mezi pátou a šestou. A že čas každopádně ještě upřesním.

Hned po odjezdu opouštím obvyklou trasu. Vlastně jsem si k té zastávce musel malinko zajet, ale bylo to nutné. Vynechat rituály se totiž nemusí vyplatit. Místo na Dolní Dvořiště a Linec pokračuji směrem na Třeboň a Chlum u Třeboně. Hranici s Rakouskem překročím kdesi v lese mezi Staňkovským rybníkem a obcí Schlag. 

Ještě než dojedu na místo, kvůli kterému jsem změnil zaběhnutou trasu, učiním zajímavé zjištění: představte si, že i v Rakousku mají Karlštejn.

Oproti tomu našemu je tu několik rozdílů. Ten rakouský se samozřejmě píše německým pravopisem. Také se mírně odlišně čte ([karlštajn]), ale oba názvy vycházejí z téhož. Rakouská obec Karlstein není nad Berounkou, ale nad Dyjí, které tu říkají Thaya. Oproti středočeskému jmenovci má skoro dvakrát tolik obyvatel. Také se jmenuje po Karlovi, ale tento Karel nebyl králem. Vlastně se ani neví, čím byl. Ale hrad tu mají taky. Dokonce o nějakých 250 let starší.

Důvod, proč jedu tudy, je jen o pár kilometrů dál. Z malého města Raabs and der Thaya je to na naše hranice jen kousek, sotva deset kilometrů. Byť přeshraniční cesta s natažením železné opony pozbyla významu, historicky je to okolnost důležitá. Karel Havlíček Borovský se v jednom ze svých epigramů ptal žáků, kde se vzalo jméno Rakouska. Že to nebylo od raků, to si troufne odhadnout asi každý, ale někde to jméno počátek jistě vzalo. Bylo to právě odtud. Místní hrad byl prvním, který cestovatelé z Moravy a z Čech v cizí zemi spatřili. A ruch tu panoval čilý jak obchodní, tak společenský i církevní. Místní hrad se tehdy nazýval Ratgoz. Už Kosmova kronika česká jej v roce 1100 uvádí pod trochu zkomoleným názvem Racouz. Od toho je jen krůček k českému pojmenování Rakousy nad Dyjí. Název se časem přenesl na celý zdejší kraj a brzy i na celou zemi. Takhle tedy vznikl unikátní český název Rakouska. Rozšířil se i za hranice českých zemí, ale vedle robota a možná i pistole se nezařadil. Převzali ho pouze Slováci a na nějaký čas i Poláci, kteří ovšem zkraje 20. století název Rakusy opustili a přešli na obvyklejší Austria. 

Jsem tu krátce po poledni, což se záhy ukáže jako čas nejméně vhodný. Parkoviště na náměstí je zadarmo, ale stát se tu smí jen 90 minut, a prý potřebuji parkovací hodiny. Trafika a papírnictví, kde jejich pořízení připadá v úvahu, mají ovšem od dvanácti do dvou zavřeno.

Takže to risknu bez nich. Chvíle potřebná k doběhnutí někam pod hrad, odkud se dá pořídit slušná fotka, mi projde bez následků. Nakonec mi stačí z náměstí jít jen kousek, neboť ten správný pohled na hrad je z mostu přes Dyji. 

Ne že by se počasí nějak pronikavě zlepšilo - zima je pořád, a pořád stejně nepříjemná - ale před Vídní se teplota vyškrábe někam k osmi stupňům. Tím pádem se občasné sněžení změní na občasný déšť. Tak aspoň něco. Vídeň jinak neslibuje nic zvláštního. Přeplněná dálnice se tu dala čekat. Občas se jen popojíždí, naštěstí to ale trvá jen krátce. Když se podaří tenhle úsek projet, mám vlastně vyhráno.

Je to jediná nepříjemnost, která mě na cestě potká. Po více než čtyřech hodinách se vracím na obvyklou trasu. Pořád o ní mluvím jako o obvyklé, to je pravda, ale sami jste si moholi všimnout, že stále častěji ji měním za nějakou alternativní. Zatím byly všechny kratší co do vzdálenosti, na čas to vychází přinejhorším stejně.

Rakouská dálnice A3 je jako vždy volná, jedu na hraně povolené stotřicítky. Dílek či dva nad ní snad projdou vždycky. V půl čtvrté jsem v Maďarsku. Z hranice píšu Jánosovi, že to stíhám určitě před pátou. 

S ohledem na další plány si kupuji desetidenní dálniční známku. Při jejím placení se nestačím divit - stojí rovných pět a půl tisíce forintů. Docela příjemné jsou naproti tomu ceny pohonných hmot. Netankuji ale hned tady u hranice, a dělám dobře. MOL patří spíše k těm dražším pumpám, najít se dá i litr nafty kolem 570 forintů. Což je rozdíl, který se v přepočtu blíží někam ke dvěma korunám. 

Posílám Anett zprávu, že právě přijíždím do Büku. Připojená fotka není zrovna typická, ale byl by v tom přece čert, aby Bük nepoznala. 

U Jánose jsem nakonec asi ve tři čtvrtě na pět. Mám v plánu jednak vybalit, jednak chvíli relaxovat po cestě a tedy nedělat vůbec nic. Jenže plány záhy změní řetězec drobných náhod.

Anett píše, že dnes nepracuje, ale zahlédla u Jánose moje auto. A že se tam zastaví. Místo vybalování tedy seběhnu dolů (bydlím totiž v patře) a popovídáme tady. Nachomýtne se u toho János otec, který mi nabídne svezení do restaurace. Tak tedy jen abych neurazil, nechám se tentokrát těch možná sto metrů k Fehérló odvézt. Z jídelního lístku vybírám kuřecí prsa a krokety se sýrovou omáčkou.

Samozřejmě nemohu vynechat víno. Červený Zweigelt by mohl být pěkným zakončením dne,...

... ale musím se ještě zabydlet. Času je spousta, zpátky jsem totiž už před sedmou. To se mi nakonec hodí i s ohledem na zítřejší program. Spát tedy mohu jít brzy, ale apartmán se dlouho nedaří vytopit. Termostat nastavím na docela brutálních pětadvacet stupňů. Topení jede na plné obrátky, ale hluk vydává velmi mírný a monotónní, teplota nakonec přece jen stoupne, a tak usínám. Pro dnešek tedy dobrou noc, vše podstatné je přede mnou. 

Autor: Jaroslav Babel | neděle 9.4.2023 15:15 | karma článku: 21,49 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (5.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

13.4.2024 v 13:35 | Karma: 11,34 | Přečteno: 241x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (4.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

9.4.2024 v 20:36 | Karma: 10,41 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (3.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

6.4.2024 v 13:12 | Karma: 11,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (2.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

2.4.2024 v 22:13 | Karma: 14,38 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (1.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

30.3.2024 v 21:41 | Karma: 16,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 308
  • Celková karma 14,18
  • Průměrná čtenost 1322x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.