Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všude dobře, v Büku nejlíp (6.)

Sto deset dní to trvalo, než jsem se opět vydal do Büku. Cesta to byla trochu neplánovaná, ale to se tak někdy stává. Kdo máte chuť se rozhlédnout po dalším kousku nejen západního Maďarska, jste vítáni.

6. kapitola: Kterak je to v maďarštině s těmi rody a jmény (27. května 2022)

Opatření Orbánovy vlády, týkající se cen pohonných hmot, svým tempem změn připomínají nedávnou systematiku covidových pravidel v České republice. Za ten necelý týden jsem tu zažil tři platné stavy, do toho navíc jedno vyhlášení stavu válečného ohrožení. Zatímco změny u benzínek jsou patrné pro každého, o tom druhém, pokud nečtete zprávy, ani nevíte. 

Nedokážu posoudit, jak moc jsou objektivní informace o nářcích maďarských pumpařů, že nemohou u každého auta kontrolovat, zda je registrované v Maďarsku nebo jinde. Pokus totiž činím jen jeden, těsně před hranicí s Rakouskem. A tady to rozlišit v pohodě stíhají, a na nějaké nářky to také nevypadá. Za litr tu ode mě chtějí 709 forintů, v přepočtu 45,66 Kč. Zas tak moc to nemrzí, nedostal bych tam stejně víc než nějaké čtyři litry. Tak nějak napůl z principu a napůl z legrace beru jen dva a půl, přikoupím něco pití na cestu, a po sedmi stovkách metrů jsem v Rakousku.

Pojďme k tématu, které jsem slíbil v nadpisu. Už jsem se tu kdysi zmínil, že maďarština jmenný rod nemá. Tímto konstatováním se může zdát tato kapitola vyčerpána. Jenže maďarština je jazyk, jak víme, a jakožto taková občas potřebuje rozlišit, je-li řeč o muži nebo o ženě. Povíme si to na příkladu některých zaměstnání, třeba učitel (tanító) nebo lékař (orvos). Použijeme-li slova v této základní podobě, mluvíme zpravidla o mužích. Opravdu zpravidla, neexistence rodu totiž nebrání použít jich i ve smyslu ženském, pokud to tak mohu říci. A též je můžeme použít ve smyslu, jemuž v češtině říkáme generické maskulinum, kdy slovem "učitelé" označujeme dohromady učitele i učitelky. Ovšem chceme-li opravdu zdůraznit, že jde o učitelku či lékařku, vytvoříme složené slovo, jehož druhou částí bude "nő", což neznamená nic jiného než právě "žena". Takže učitelka bude "tanítónő" a lékařka "orvosnő".

Nemusí samozřejmě jít jen o povolání, takto můžeme například z přítele (barát) vytvořit přítelkyni (barátnő). Teď trochu odbočím. U slova "barátnő" můžeme narazit na jiný problém. Totiž to slovo lze použít jak ve významu kamarádském, tak ve významu partnerském, řekl bych i milostném. A teď si představte, že chcete říct, že ta dáma, s kterou jste přišli, není vaše přítelkyně, ale kamarádka. V češtině je takové sdělení naprosto srozumitelné, v maďarštině se spojením "moje přítelkyně", což s přívlastňovací příponou bude znít "barátnőm", jaksi nevystačíte. Samozřejmě se taková věc vyjádřit dá, jen na to musíte trochu jinak. Stačí, když negujete možnost "moje drahá" (drágám) nebo "moje milá" (kedvesem). V protikladu k nim pak už "barátnőm" vyzní tak, jak si přejete. Navíc slova "drága" a "kedves" se v maďarštině používají v mnohem méně formálním významu než třeba v češtině. A oslovení "drágám" může z příčin již řečených použít jak pán, tak dáma. Přeložíme dle potřeby buď jako "má drahá", nebo "můj drahý". Ale v češtině se obejdeme i bez toho přivlastňovacího zájmena.

Tím se oklikou vracím se k těm rodům. Občas potřebujeme rozlišit pohlaví u zvířátek. Tam nezbývá než užít spojení se slovem "nőstény" (prosím číst správně [nőštéň]), jež znamená samici. Volím teď záměrně zvířátka srozumitelná bez znalosti maďarštiny: tygřice se řekne "nőstény tigris" (opět upozorňuji na ono [-š] na konci), slonice "nőstény elefánt".

Dáme si pauzu, co říkáte? Tak jo, je něco po jedenácté, káva u rakouské dálnice bodne. Jen pár slov k cestě: po delší době zkouším alternativní trasu, a tak u Sankt Pöltenu odbočuji na Krems. Zastihli jste mě na rychlostní silnici číslo 33 na odpočívadle u Einödu. Chápu, že to chce asi upřesnit. Takže je to někde mezi Herzogenburgem a Trausmaierem. 

Káva automatová, ale dá se, a za pouhých 2,30 (už počítáme v eurech, zapomeňte na forinty). Pokud jste správně naladěni, mám tu ještě něco. S rody to trochu souvisí, řeč totiž bude o jménech a příjmeních dívek a žen. 

V souvislosti s maďarštinou bych vlastně měl říct "o příjmeních a jménech", neboť takové je pořadí. Vždy a zásadně, nejenom v abecedně řazených seznamech. Příjmení zvolíme z nejčastějších, třeba Kovács. Což mimochodem znamená přesně to, co vás asi napadlo. Rodičům tohoto příjmení se narodí holčička a dostane třeba maďarskou podobu jména Viktorie, mimochodem zde jméno velmi oblíbené. Takže ji nejprve na matrice, později ve školce a ve škole zapíší pod jménem Kovács Viktória. Až potud jednoduché. Ale Viktorka nám vyroste a jednoho dne potká toho pravého. Dejme tomu, že její vyvolený se jmenuje taky nějak běžně, třeba Király László ([kiráj lásló], česky by se jmenoval Láďa Král). Jednoho dne se nám mladí vezmou. Pan Király László bude dál Király László, na tom se vůbec nic nezmění. Mladá paní se bude jmenovat Király Viktória. Například, protože možností má několik. Může se nechat zapsat jako Királyné Kovács Viktória. Ta přípona -né nám říká, že je provdána za pána toho jména.

Doteď určtě stíháte. Teď si ale představíme situaci, že si naší Viktórie někde všimne jiný pán a dostane nápad se jí představit. Ona má možnost mu dát najevo, že není volná. I v případě, že si po svatbě nechá zapsat pouze vyvdané příjmení a svoje křestní jméno, tedy Király Viktória, společenské normy umožňují představit se i tou delší formou, tedy Királyné Kovács Viktória. Může mu dokonce sdělit i plné manželovo jméno, to aby dotyčný věděl, kdo si ho kdyžtak najde. V tom případě se představí jako Király Lászlóné Kovács Viktória. O situaci, kdy by jeden nebo druhý z páru měl ještě další křestní jméno, z taktických důvodů raději pomlčím (a vy si něco jako Király Lászlóné Kovács Viktória Júlia představíte sami).

A to pořád není vše. Maďarština totiž dává ženě unikátní možnost dát najevo, že o další seznamování nemá zájem. Vdaná žena se vám totiž může představit tak, že se vůbec nedozvíte, jak se vlastně jmenuje. Vám prostě musí stačit, že je Király Lászlóné. A na úplný závěr laskavým čtenářkám prozradím, že kteroukoliv z uvedených variant si mohou maďarské ženy po svatbě nechat zapsat do dokladů. I když tedy musím jedním dechem dodat, že ta poslední možnost, kdy žena ztratí nejen rodné příjmení, ale úředně i křestní jméno, je využívána jen velmi zřídka. 

Dostali jsme se až ke společenským konvencím. Ať jste muž či žena, je dobrým zvykem uvádět při vzájemném představování i křestní jméno. A jako cizinec nemusíte pořadí obracet, klidně řekněte, že jste Josef Novák, neboť Maďaři vědí. Johnu Lennonovi taky neříkají Lennon John. 

Tak to by na cestu stačilo. Ve čtvrt na dvě přejíždím českou hranici u Halámek. Kdybyste tudy třeba někdy projížděli, klidně se pět kilometrů za hranicí stavte v restauraci U Jakuba. Vaří tam opravdu dobře. 

Mně už zbývá jen dojet domů, což se mi podaří krátce po půl páté. Alternativní trasa je kratší o nějakých šedesát, možná sedmdesát kilometrů, ale časová úspora je skoro zanedbatelná - oproti cestě do Büku je rozdíl asi čtvrt hodiny. Každopádně v cíli mohu do statistik započítat dalších 1767 kilometrů. 

 

Autor: Jaroslav Babel | čtvrtek 9.6.2022 21:21 | karma článku: 35,42 | přečteno: 807x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (5.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

13.4.2024 v 13:35 | Karma: 11,34 | Přečteno: 242x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (4.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

9.4.2024 v 20:36 | Karma: 10,41 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (3.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

6.4.2024 v 13:12 | Karma: 11,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (2.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

2.4.2024 v 22:13 | Karma: 14,64 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (1.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

30.3.2024 v 21:41 | Karma: 16,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 308
  • Celková karma 14,26
  • Průměrná čtenost 1322x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.