Starý zmetek znovu na scéně

19. 02. 2020 21:38:55
Čas od času se najdou lidé, o kterých vás nutně napadne, že by místo jakéhokoliv veřejného působení měli sedět v kriminále. Bohužel mi bylo už dopřáno přesvědčit se, že na některé z nich je světská spravedlnost prostě krátká.

Tihle zmetci se dokážou s neuvěřitelnou bravurou pohybovat na hraně toho, čemu říkáme zákon. Jedním z takových je jakýsi Jiří Vokáč, který si za své jméno přidal snad trochu podivnou přezdívku Čmolík. Tento se prohlásil jakýmsi guru všech, kteří chtějí restartovat svůj mozek. Teď jsem se nezbláznil, jen jsem použil Čmolíkovu terminologii.

Čmolík se zaštiťuje nejrůznějšími institucemi, včetně špičkových českých zdravotnických zařízení, jejichž dobrozdání mají dokazovat změny, ke kterým na restartovaných mozcích údajně prokazatelně dochází. Fór je bohužel v tom, že tato pracoviště se s Čmolíkovým jménem setkala až v okamžiku, kdy je spojil se svým Neurorestartem. Z toho plyne jediné - Čmolík je jen obyčejný lhář. Prý stojí v čele jakési Asociace transformačních lídrů (často pro ni používá zkratku ATL), jenže ať necháte Google hledat, jak chcete, snad všechny odkazy vás zavedou ke jménu Jiří Vokáč Čmolík.

Pravda, občas se okolo něj vyskytne nějaká další figurka. Jako spoluautorka spisku Emoční kód úspěchu je uvedena nějaká Monika Urbanová, ohánějící se různými certifikáty, v nichž se to jen hemží slovy koučink, terapie, doprovázenými nejčastěji přívlastkem "mentální". Záhadná zkratka EFT ukrývá "techniky emoční svobody" (Emotional Freedom Techniques), jejichž efektivita nebyla nikdy žádnou seriózní autoritou potvrzena, naopak byla prohlášena za pseudovědu opírající se o nepotvrzený mechanismus účinku, ale třeba také jen o agresivní internetové kampaně.

Veřejnosti známější možná bude tzv. sexkoučka Gaia Julie Poupětová, dostávající prostor i na iDNES. Občasné rozhovory s touto "celebritou" musí snad každý soudný člověk zařadit někam do oblasti lehké pornografie, bohužel ovšem do té její směšnější části.

Vokáč sám vám rád a zdarma poskytne odkazy na několik videí s jeho cennými radami, jejichž účel není tak nezištný, jak se na první pohled zdá. Určité procento se prostě vždy alespoň drápkem zachytí, a pak není problém prodat za drobný peníz nějakou tu knihu či za peníz větší účast v nějakém tom mentálním programu. Což není tak od věci, neboť jedinci, kteří jsou schopni na něco podobného skočit, skutečně nějaký problém mají. Nemusejí však dávat nekřesťanské sumy za pochybné programy, neboť péči jim v tomto případě uhradí jejich zdravotní pojišťovny.

Knihy jsou vůbec samostatnou kapitolou, pokud jde o osobu Čmolíkovu. Komerčně úspěšný byl bezesporu jeho Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku. Kromě lživého zaštiťování se autoritami tam najdete například objev v podobě textu, v němž jsou ve slovech přeházena písmena, pouze první a poslední jsou na svém místě, a my přesto dokážeme vše správně přečíst. Snad není člověka, kterému by někdy tato zajímavost nepřistála v mailové schránce. Zajímavé je jistě i to, že "vědec" Čmolík onen text cituje přesně v té podobě, ve které ho znají všichni, kdo vlastní mailovou adresu.

V dalších svých dílech Čmolík svoje čtenáře obohatí o myšlenky vztahující se k penězům. Dozvíte se například, že pracovat není třeba, stačí na peníze myslet a ony k vám nakonec přijdou. To rozvíjí další skvělá teorie, totiž že je úplně jedno, jestli peníze máte, nebo jste chud, neboť peníze nejsou ani moje, ani vaše, a dokonce asi ani ne Čmolíkovy, nýbrž patří tomu, kdo je stvořil. Neměl jsem tenkrát tolik sil, abych otočil stránku tohoto veledíla, které se mi shodou okolností dostalo na chvíli do ruky. Takže mi zůstane utajeno, měl-li Čmolík na mysli Tošovského, staré Féničany, nebo přímo pánaboha. K pobavení i ke vzteku může přispět citát ze zmíněného Trháku: "Bohatství peněz pramení ze systému, nikoli z práce. Pracujte pro vyšší smysl, peníze vám přijdou ze systému, který si nastavíte transformací programů na peníze v mozku. Mým nejpopulárnějším seminářem je NEURORESTART PENÍZE, který navštěvují ročně tisíce lidí. Na tomto semináři dochází k odblokování chybných programů na peníze skrze praktická cvičení. Jedna z šokujících technik je cucání kovových mincí, při kterém dochází k uvolňování oxytocinu, hormonu důvěry. Po semináři následuje 21 dní online tréninku. Výsledky jsou přímo fantastické a projevují se ve formě peněz." Kniha se hemží vibracemi, šamanskými technikami, Čmolík je odborníkem na chození po žhavém uhlí, na časoprostor i na kvantovou fyziku. O tom, na čím kontě přistálo peněz nejvíc, ovšem nemůže být pochyb. Jeho obdivovatelé jistě nějakou tou korunou svému spasiteli rádi přispějí. Ono to totiž v komunitách připomínajících ze všeho nejvíce sektu snad ani jinak nechodí.

Jak už jsem předeslal, díky jedné zkušenosti s podobnými zázračnými recepty na zbohatnutí (čtenáře bych chtěl uklidnit, že jsem nebyl tak hloupý, abych tomuto individuu nacpal byť jen jedinou korunu - vzhledem k osobní povaze zmíněné skutečnosti si však další detaily nechám pro sebe) jsem skeptický k tomu, že by Čmolíka někdo dokázal klepnout přes prsty. Zvláště když se zřejmě uklidil někam do Kostariky. Jediné, co mohu udělat, je šíření informace, že právě tam čeká na své další oběti.

A to je přesně ten důvod, proč se v úvodu článku vracím k záležitostem několik let starým. Aktuálně se totiž po internetu (asi převážně nebo výhradně prostřednictvím Facebooku) šíří videa oznamující, že Čmolíkovo impérium hodlá expandovat do Latinské Ameriky. Vše je doprovázeno svérázným Čmolíkovým textem, pod nímž je odkaz. Kliknete-li na tento odkaz, dostanete se na stránku, z níž je jen krok k zaplacení 3000 GBP, slovy tři tisíce britských liber, tedy podle dnešního kurzu 90.063 Kč za jednu "akcii", plus manipulační poplatek 89 liber (cca 2672 Kč). Jako bonus dostanete link na video. Čím více akcií si koupíte, tím více videí vám bude dopřáno. Jak prosté.

Zkuste si vygooglovat jméno Jiří Vokáč Čmolík. Dozvíte se pěkné věci. Nic na nich nezmění ani fakt, že místo Vokáč si teď říká Vokiel (patrně to zní světověji). Stejně jako dřív však veškeré vyhledávání končí v podivných kruzích, kdy zjistíte, že Vokáč/Vokiel prostřednictvím různých, zřejmě i fiktivních institucí propaguje jen sám sebe. Zaštiťuje se systémem zvaným British Asset, snad skutečně reálně existující institucí. U ní je zase ten problém, že už v roce 2017 vydala Česká národní banka upozornění, že investice do tohoto systému považuje za velmi rizikové a z tohoto důvodu od ní nemá British Asset oprávnění k činnosti na území České republiky. Vklady do systému vám sice nemůže nikdo zakázat, z uvedených důvodů ale nepožívají sebemenší ochrany ze strany státu.

Žádná expanze do Latinské Ameriky se patrně konat nebude. Natolik jsou si podobní podvodníci podobní. Jediným cílem Čmolíkovy činnosti je shromáždit ty peníze, jež mu budou ochotny jeho oběti poslat. S vědomím toho, že někde v Kostarice jsou na něj případné ruce českých orgánů dost krátké, je vše prezentováno jako poslední šance zapojit se do jedinečného projektu. Vše je dokonale připraveno, včetně brány pro platbu kartou. Zajímavé je, že včera i dnes zbývalo k prodeji posledních 39 akcií.

Mimochodem, prý se chystají i prezentace ve španělštině, za tím účelem byl najat Čmolíkův dabér do tohoto jazyka. Dočkáte se i ukázky údajného dabingu Čmolíkova videa. Nemohu si pomoci, ale - ač španělsky neumím ani slovo - něco tak blbého aby svět pohledal. Chcete perlu na závěr? Španělský dabér se prý jmenuje Fernando Bolaños, a během videa se dočkáte i čehosi, co vypadá jako sken jeho facebookového profilu. Zkusil jsem tedy hledat. Lidí toho jména a příjmení jsou na Facebooku mraky, až jsem pojal podezření, že je to něco jako Josef Novák v našem prostředí. Bohužel, žádný z Bolañosů nemá profilovou fotku, kterou Čmolík ve svém videu ukazuje.

Odpovězte si sami na otázku, proč Google umí při zadání hesla British Asset najít odkazy pouze na videa s Čmolíkovým ksichtem. Jediná stránka tvářící se anglicky obsahuje pár keců, jedno video a odkaz na českou verzi. A hádejte, koho tam potkáte...

Necpěte Vokáčovi ani podvodníkům jemu podobným svoje peníze. Je to to jediné, nač tenhle zmetek čeká. Děkuji za čas, který jste věnovali přečtení tohoto článku, stejně jako za případný pocit, že je potřeba tyto informace šířit dál.

Autor: Jaroslav Babel | středa 19.2.2020 21:38 | karma článku: 45.98 | přečteno: 37091x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 216 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.81 | Přečteno: 261 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 151 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.82 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...