Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léto roku devatenáctého (12.)

Potřetí v tradičním termínu a prakticky po stejné trase, ovšem s novými cíli. A jestliže jsem dříve čtenáře lákal na bloudění i nečekané příhody, na vše jmenované došlo i tentokrát. Taková byla první cesta léta roku devatenáctého.

Kniha třetí: Maďarské prameny

2. kapitola: Horké chvilky v Körmendu (10. července 2019)

Jedenáctitisícové okresní město Körmend je od Büku vzdáleno ani ne hodinku jízdy autem, od hranice s Rakouskem pak nějakých pět kilometrů. Sídlo je to velmi staré, vesnici s názvem Curmend zmínila královská listina už v roce 1238. Proslulo však až na přelomu 19. a 20. století. Zasloužil se o to László Batthyány-Strattmann, aristokrat a lékař, který část rodového sídla přetvořil na kliniku, v níž pak léčil zadarmo. Byl proto nazýván "lékařem chudých". Církev ho v roce 2003 prohlásila za svatého.

Náměstí v Körmendu je nově upravené a zapůsobí velmi příjemným dojmem. Natrefím na kavárnu v duchu sice venkovním, přesto téměř zámeckém, jako bonus zde od velmi příjemné obsluhující dostanu spoustu užitečných informací. Navíc jsou mi podány v tempu klidném, řekl bych až ohleduplném. Odměnit se za podobnou službu není v jakémkoliv restauračním zařízení problém. To kafe nakonec vyjde i tak lacino, některé informace jsou totiž k nezaplacení a spropitné se může ukázat jako dobrá investice. 

Mně se to české pojmenování drobného obnosu, který coby zákazníci zanecháváme jako výraz spokojenosti, nikdy moc nelíbilo. Maďarské vypadá o poznání lépe, řekne se totiž "borravaló". Pravda, to ještě nemusí znít až tak libozvučně, důležitý je však překlad. V tom slově je totiž zapracována část místní kultury, něco, co Maďaři opravdu umí. Doslova jde totiž o malý peníz "hodící se na víno".

Po krátké jazykové odbočce bude následovat exkurze po centrálním náměstí. A je dobře všimnout si větších i menších detailů. Třeba docela netradičního pítka, z nějž přebytečná voda stéká korytem v kameni vyhloubeného potůčku.

Z těch větších se zase dá jmenovat spirála, na níž jsou vypsány důležité roky z historie města, přičemž vše končí na vrcholu současností. Využívána je hlavně dětmi, i když ne tedy zrovna ke vzdělávání. Počkat na chvíli, kdy ze spirály poslední dítě sleze, aniž by zatím na ni vylezlo další, byl celkem kumšt. 

Další záležitost se fotila nepoměrně lépe. Nevím proč, ale ulice a náměstí v Körmendu často měnily své názvy. A tak vedle těch současných najdeme i informace o všech předešlých.

Radnice v Körmendu zrovna honosným dojmem nepůsobí, také jde o budovu z druhé poloviny 20. století.

Mnohem zajímavější je sídlo okresních institucí, stojící v rohu náměstí nejbližším k zámku. Před ním pak je socha Lajose Kossutha. A na té kamenné desce vlevo je seznam místních bojovníků za maďarskou nezávislost v letech 1848-49.

Na náměstí se vlastně nemůžete ztratit. Z informační tabule zjistíte, co vidíte, jestliže stojíte proti ní (musíte ovšem udělat krok stranou, jinak patrně uvidíte právě a pouze tu tabuli) a otočíte-li se k ní zády. Vše s podrobným popisem. Mnohým však nepochybně bude vadit, že pouze v maďarštině.

Ve středu náměstí pak stojí renovovaný sloup se sochou Neposkvrněné Panny Marie.

Pohled na zámek naprosto nevypovídá o skutečné rozloze sídla rodu Batthyányů – k náměstí totiž přiléhá jen jedna boční budova, v níž je dnes divadlo a muzeum.

A vlastně už za náměstím, v jedné z ulic z něj vedoucích, je dětská knihovna. V tom domku prý byla už v čase zámeckých pánů, a byť jde dnes o instituci založenou na zcela jiném základě, budova plní stále podobný účel. Jen je před ni dost nešikovně umístěna autobusová zastávka, která celkový pohled velmi ruší.

Socha dívky s knihou je samozřejmě novodobá a její umístění před knihovnou se zdá být logické. Jen při detailním pohledu na ni jeden zapochybuje, jestli opravdu symbolizuje knihovnu dětskou...

Přejdete-li k hlavní zámecké bráně, rychle zjistíte, že obnoveny jsou pouze fasády budov viditelných z náměstí, tedy muzeum a dětská knihovna,...

... a proti ní stojící galerie.

Uvnitř areálu je kontrast ještě zřetelnější. Včetně faktu, že obnova započatá někdy v 80. letech se nějak vytratila, prý pro nedostatek financí.

Uprostřed zámecké zahrady pochopitelně nemůže chybět socha lékaře Batthyányho-Strattmanna, společnost mu dělá asi některá z jeho vděčných pacientek.

Dál už se smí pouze se vstupenkou, ale pamětliv rady z kavárny si ji nekupuji a odcházím. Nabídnout mohu pouze boční pohled na hlavní zámeckou budovu, pořízený doslova skrz plot.

A snad ještě domek strážců zámku poblíž zámecké brány, který ovšem stejně jako většina objektů na svou obnovu teprve čeká.

Körmend nabízí ještě jedno lákadlo: za městem stojící téměř nový lázeňský areál. V očekávání věcí příštích a s ohledem na čas si kupuji vstupenku na čtyři hodiny.

Další postup je celkem obyčejný, tedy byl by: po zakoupení vstupenky se převlékám do plavek, a už ve chvíli, kdy je mám na sobě, mám jakýsi podivný pocit. Pohmatem pak zjistím na plavkách díru o délce nejméně pěti centimetrů. Nevím, kdy se objevila, jak se tam objevila, jasné je jen to, že teď tam je. Je sice na tom méně nepřijatelném místě (asi také proto o ní dosud nevím), přesto se situace zdá být společensky neúnosnou a v tuto chvíli také neřešitelnou. Co totiž čert nechce, zrovna v tomhle areálu není stánek nebo obchod, kde koupíte prakticky cokoliv potřebné k vodě, včetně plavek. Takže přemýšlím, že se možná vrátím někam do města, kde snad takový obchod najdu, přičemž se pokusím paní u pokladny přesvědčit, že se možná ještě vrátím i sem do lázní. Od těchto úvah mě ale zachrání v batohu náhodou nalezená náplast, o které také nevím, proč a jak dlouho ji převážím sem a tam, která se ale v tuto chvíli zdá být spásou. Takže mířím zpátky do kabinky, přičemž kritické místo zakrývám aspoň ručníkem. Lepím zevnitř, náplast i ve vodě zdá se drží, což je snad překvapivé, rozhodně však žádoucí. Po několika pokusech zřejmě nacházím optimální způsob opravy defektu, stejně ale – což je asi celkem pochopitelné – stav poškozeného místa kontroluji docela často.

Chvíli jsem přemýšlel, jestli se o tuhle příhodu podělit, pro samotný popis lázní samozřejmě žádný význam nemá. Ale když slibuji alespoň občas něco nečekaného...

Tak tedy konečně k samotným lázním: bazénů je zde několik, voda příjemně teplá, ne horká. Největší pozornost návštěvníkovu poutá bazén jeskynní, pokud vás tedy nezklame fakt, že kámen je umělý.

Poležení u bazénu je o to příjemnější, že ke každému lehátku náleží ještě příruční stolek, na který si můžete odkládat libovolný nápoj, zakoupený v sousedícím baru.

Vůbec největší je bazén propojující venkovní...

... a vnitřní prostor.

Říkají mu mozaikový, a protože důvod toho pojmenování nemusí být z celkových pohledů jasný, přikládám ještě jeden pohled detailní. 

Jen plavecký bazén zeje prázdnotou. Ono to počasí je pořád takové ač slunečné, stejně nepříliš letní. Tuto část lázní tedy nabídnu jen takhle zdálky, neboť absolutní nezájem návštěvníků je i z tohoto pohledu zcela jasný. 

Dětský bazén sice vypadá jako obsazený přiměřeně, ale ten nenabídnu vůbec, a to čistě z věkových důvodů. Venku se můžete potěšit aspoň malým vodopádem, byť také umělým. 

Výběr v restauraci je překvapivě dost omezený, systém platby zcela bezhotovostní. U vstupu mi byl přidělen čip, kterým se načítají všechny zkonzumované položky. Jídlo a pití se pak zaplatí při odchodu u pokladny. Takže si vyberu, a když dojde k té virtuální platbě, vyjde najevo, že menu dle mého výběru už není k dispozici. Obsluhující děvčata se sice k situaci postaví čelem, jenže na pokladnu musí telefonovat asi třikrát. Jestli storno objednávky nechápal systém, nebo ta paní, co sedí u kasy, mi zůstane navždy utajeno. Nakonec si z té racionální stravy nějaké náhradní řešení vyberu, přičemž jsem ujišťován, že původní objednávka byla odečtena. K pochopení takové informace musím mobilizovat všechny svoje jazykové dovednosti, jichž jsem v maďarštině schopen, stejně ale víc spoléhám na to, že jen chápu správně její obsah.

Když se pak svého pozdního oběda konečně dočkám, přemýšlím, jak do něj. Nakonec pomůže rozložit vše ne snad na jednotlivé součástky, ale aspoň na nižší vrstvy.

Ta slečna z občerstvení měla nakonec pravdu. Původní objednávka byla skutečně stornována, dokonce včetně jedné Fanty a jedné minerálky, které mi ovšem na stole zůstaly. Beru tento drobný zisk jako kompenzaci za všechny drobné komplikace, které se mi tu dnes odpoledne přihodily.

Mohl bych tady skončit, ale zvídavé uklidním aspoň stručným sdělením: do Büku jsem dorazil akorát včas, abych v tamní tržnici stihl nahradit poškozenou část své výbavy. Večer u Fehérló si pak spravím chuť maďarskou klasikou (čímž uspokojím i čtenáře chtivé obrázků).

 

Autor: Jaroslav Babel | pondělí 29.7.2019 9:00 | karma článku: 40,20 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (5.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

13.4.2024 v 13:35 | Karma: 11,34 | Přečteno: 241x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (4.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

9.4.2024 v 20:36 | Karma: 10,41 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (3.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

6.4.2024 v 13:12 | Karma: 11,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (2.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

2.4.2024 v 22:13 | Karma: 14,64 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (1.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

30.3.2024 v 21:41 | Karma: 16,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 308
  • Celková karma 14,26
  • Průměrná čtenost 1322x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.