Třetí cesta do Büku (6.)

22. 09. 2018 11:50:23
Snad se může zdát, že třetí pobyt během jednoho roku na tomtéž místě nemůže přinést nic nového. Zdání však tentokrát klame – Bük je skvělá základna pro výlety po okolí, navíc tu už mohu spoléhat na prostředí takřka domácké.

6. kapitola: Poslední den v Büku (31. srpna 2018)

V předposlední srpnový den skončilo výletové období. Stručně řečeno, po všech těch výletech je nutno si také trochu odpočinout, pochopitelně i s ohledem na blížící cestu domů.

Už tedy nečekejte žádné velké vyprávění ani místopis, spíš jen pár žánrových obrázků z Büku, pro začátek z místních obchodů a tržnic. Čtenáře mohu ujistit, že jsem je neprocházel jen tak samoúčelně či snad jen proto, abych měl co vyfotit. Z každé cesty je totiž potřeba něco si domů odvézt. A výběr je bohatý.

Začít můžeme jedním z maďarských originálů. Když říkám originál, mám na mysli pouze a jedině výrobek firmy PICK, tedy tradici založenou roku 1869 v Szegedu. Maďaři však svému typickému salámu naříkají ani uherský, ani maďarský, nýbrž zimní (téliszalámi). Jestli toto pojmenování vzniklo jako chvála nápadu udělat si z této uzeniny zásoby na zimu, či je odvozeno z faktu, že výchozí surovina, obdařena dlouhou srstí, je schopna pastvy i v zimním období, nechť zkusí posoudit každý čtenář sám.

Maďarské uzeniny, to pochopitelně není jen uherák, a tak oko labužníkovo rádo spočine i na dalších produktech.

Mnohem bohatší a asi i delší historii má však v Maďarsku výroba vína. Vlastně je to jedna z prvních věcí, které se Maďaři naučili po svém usídlení v Karpatské kotlině. Krabicová kultura sem naštěstí ještě nedorazila.

Nelze samosebou vynechat ani maďarskou papriku. Pro dnešek zkusím jinou variantu než vyrovnané sáčky v regálech. Nic proti nim, kvalita je tak i tak vynikající, jen se v tomhle případě soustředím na estetickou stránku.

Vlastně až předposlední den mi zbyl čas navštívit lázně v Büku. Však jsem předesílal, že Bük tentokrát poslouží především jako výchozí bod pro výlety do okolí spíše širšího. Lázně nenavštívit by však bylo neodpustitelným hříchem. I zde jsem zkoušel nějaký netradiční, neokoukaný pohled. Hlavní lázeňskou budovu ti, co čtou moje vyprávění pravidelně, rozeznají celkem bezpečně.

Čas oběda na sebe nenechá dlouho čekat, v osvědčené místní občerstvovně volím standard cenový i chuťový. Kombinace možná vypadá nezvykle, ale tady brzy přijdete na to, že rýže se dá jíst prakticky ke všemu. A nepřejí se tak rychle jako hranolky, které tu nabízejí také ke všemu.

Už tradiční ranní snímek mohl napovědět, že se slibovaným deštěm to dnes tak žhavé nebude. Odpolední teploty tento předpoklad jen potvrdily. Takhle bylo okolo druhé hodiny odpoledne. U fotky budete mít pocit, že jste v mém vyprávění něco podobného už viděli. Občas zkrátka použiji i pohled poněkud otřelý.

Prakticky všechny lázně se snaží jednou za čas přijít s něčím novým. Ne vždy se takový záměr setká se zájmem návštěvníků. Toto snad má být nový dětský areál. Spíše než o bazén se jedná o více vlhkou podlahu. Nulovou účast lze těžko přičíst konci sezóny, neboť návštěvnost byla v tento stále ještě letní den celkem slušná.

Nic nevydrží věčně, ani skoro jasná obloha. Déšť sice zatím nepřišel, den však přece jen končí lehce zamračeně. Večerní posezení u Fehérló to však nemůže pokazit.

Nejprve lehce doháním tu trošku luxusu, která snad mohla chybět u oběda. Dvoupatrová pečeně, nastavená restovanými játry, je k tomu opravdu dobrým prostředkem.

Večer u Fehérló mi nakonec zpestří samotná obsluha restaurace. Takhle to dopadne, když se chlapci nedomluví a objednávku vám donesou dvakrát. Ještě štěstí, že se nespletli u hlavního menu. V tomto případě nezbylo, než se obětovat...

Autor: Jaroslav Babel | sobota 22.9.2018 11:50 | karma článku: 35.91 | přečteno: 726x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 216 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 491 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.82 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...