Cesta tak trochu na vodě (4.)

25. 07. 2018 14:58:23
Rok se sešel s rokem, nabízím další zápisky z cest. Příjemné čtení přeji jako vždy stálým čtenářkám i čtenářům, stejně jako těm, co sem třeba náhodou zabloudili poprvé.

Voda druhá: Slovinský Jadran

2. kapitola: Prodloužené ráno v Koperu (30. června 2018)

Cestu za snídaní spojuji s procházkou po městě. Přes Přístavní ulici (Pristaniška ulica/Via del Porto) projdu kolem někdejšího skladu soli, později též tržnice Taverny...

... Kidričovou ulicí, která spojuje pobřeží s historickým jádrem Koperu,...

... na Titovo náměstí (Titov trg/Piazza Tito). Samozřejmě je dobré zjistit, že vše důležité je na svém místě: jak téměř odvěké sídlo městské správy Prétorský palác,...

... tak nejstarší istrijská kavárna Lodžie...

... i kostel Nanebevzetí Panny Marie. Nad její věží jsou sice nějaké ty mraky, ale při pohledu směrem k pobřeží je obloha mnohem jasnější.

Moji pravidelní čtenáři už tohle všechno znají z loňska, i oni však dostanou jednu novou informaci. Zájem si totiž zaslouží i budova, jejíž roh je vidět vpravo od věže kostela. Sloužila totiž nejrůznějším účelům. V 15. století v ní byl sklad zbraní určených k obraně města, ostatně tam je třeba hledat i původ jejího názvu Armeria. Dnes v ní sídlí rektorát Přímořské univerzity (Univerza na Primorskem/Università del Litorale).

Projdu podchodem Prétorského paláce do Čevljarské ulice.

Opět si potvrzuji, že ať se z koperského hlavního náměstí vydáte jakýmkoliv směrem, vždy máte šanci objevit něco nového. Například zcela zastrčený palác Barbabianca, někdejší sídlo zdejšího berního úřadu. I tato barokní budova ze 17. století během věků změnila svůj účel: dnes v ní sídlí místní hudební škola (Koprska glasbena šola). A ano, souhlasím s tím, že fotit proti světlu není nejšťastnější řešení, ovšem čekat do odpoledne na lepší světelné podmínky se mi nechtělo.

Je nakonec jedno, kterou z úzkých uliček si vyberete. Všechny nesou jasné znaky středomořské architektury úzké jsou tak, aby jejich obyvatelé i náhodně procházející využili pokud možno co nejvíce stín. V této je navíc zachována i kamenná dlažba. Autem ji projet nelze oblouček, kterým se stáčí k Přístavní ulici, je totiž tvořen schodištěm.

V jedné z kaváren se stavím na ledovou kávu. Teplota je zatím na snesitelných 26 stupních, ale je teprve 9 hodin ráno.

Ještě bych snad mohl přidat informaci, kde že to vlastně přebývám. Na různých serverech se můžete dočíst, že v Domě Percauz (Hiša Percauz/Casa Percauz), od poloviny 14. století sídle nejstaršího městského soudu. Všechny ale lehce klamou. Ubytovací kapacita je totiž v těsném sousedství zmíněného domu.

Bydlím vlastně v podobných podmínkách jako v Bledu. Rozdíl je jen ten, že cena za noc je zde poloviční. Nezastírám, že i mě samotného překvapilo, že pobřeží Jadranu nepatří mezi nejdražší slovinské destinace. Toto srovnání se týká jak ubytování, tak třeba cen v restauracích.

Už v deset jsem na pláži, kolem poledne jsme na třiceti stupních, a pro dnešek to rozhodně není konečná. I když obloha občas vypadá jako lehce zatažená, počasí je prostě koupací. Zkouším vymyslet nějaké originální obrázky, uvědomuji si ale, že ty nejlepší by bylo možné pořídit pár metrů od břehu.

Na to ovšem nejsem vybaven, a tak se alespoň projdu po jednom z přístavních mol. Výsledný obrázek se snad aspoň trochu blíží ideálnímu pohledu.

Další program dne je prostý a jasný: vzhledem k aktuálnímu počasí se dnešní ráno prodlužuje až do pozdních odpoledních hodin.

Ve vodě je fajn, občas ale přece jen musím i na souš. Jedním z důvodů je například ten, že do moře se občerstvení prostě nepodává...

Autor: Jaroslav Babel | středa 25.7.2018 14:58 | karma článku: 37.33 | přečteno: 769x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 216 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.82 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...