Zpráva o Velké cestě (12.)

21. 07. 2017 22:48:38
U čtení následujících řádků vítám známé i náhodné zabloudivší. Koneckonců, cesta je někdy i o bloudění. Přináší však občas i příhody zábavné, někdy očekávané, někdy naopak. Sbírkou toho všeho může být následující povídání.

Kniha druhá: Maďarsko

5. kapitola: Sárvár (7. července 2017)

V den s téměř magickým datem 7.7. slaví Ringo Starr své 77. narozeniny, což je také důvod, proč na své dnešní cestě poslouchám výhradně jeho písničky. Nejedu nijak daleko, mým cílem jsou lázně v 27 km vzdáleném Sárváru.

Ještě předtím se zastavím ve směnárně v tržnici v Büku. Skutečně, na trhu se tu prodávají i peníze. Okrádačka podobná té z Umagu se zde ovšem nekoná - jeden forint mě tu vyjde pořád pod 9 haléřů.

Město Sárvár (čteme ovšem správně [šárvár]) jsem si pojmenoval česky Blátihrad. Je to pojmenování sice trochu žertovné, nicméně přesné - maďarské slovo sár znamená skutečně bláto a vár je hrad.

Mířím nejdřív do centra a kolem radnice projdu k místnímu hradu. Ten budiž důkazem, že město Sárvár si ten hrad ve svém názvu opravdu zaslouží.

Pak už mířím přímo do lázní, které jsou v provozu od roku 2002. Hlavní budova je tu dvoupatrová - dole jsou bazény a v patře místo pro odpočinek.

Z výšky prostor pro relaxaci zkouším dostat do jednoho záběru bazény hlavní budovy, ale i kvůli jejich rozlehlosti a členitosti se mi to daří jen částečně.

Hodlám zamířit do napůl krytého bazénu s přijatelně teplou vodou,...

... jenže než si v patře obsadím jedno z lehátek a přeskupím si věci na části "nechat na místě" a "vzít s sebou", zkrátka než se vyhrabu, jeho venkovní část obsazují cvičící rekreanti včele s předcvičovatelem. Tentokrát se vše odbývá v rytmu tuc-tuc-tuc-tuc, a tak raději mířím jinam a tenhle výjev ani nefotím. Snad kvůli věkovým i váhovým kategoriím cvičenců si vzpomínám na hlášku ze 4. filmu básnické série, kdy profesor Ječmen pravil doktoru Šafránkovi: "Jestli začnou cvičit, budeš mít hodně práce." Přece jen jsem tu na dovolené...

Pamatuji na pitný režim - opět je kolem třiceti stupňů. Občas se přeženou nějaké mraky, chvílemi je jak v prádelně.

Venkovní bazén je naštěstí příjemně chladný. Kromě obvyklých plaveckých drah nabízí i dopadovou plochu pro skluzavky, a uprostřed dokonce i ostrov.

Bazén předtím obsazený cvičícími rekreanty je dávno volný, a tak ho také vyzkouším. Nevynechám ani jeho hlavní atrakci - vodní kolotoč. Nechat se unášet proudem vody může být příjemné, pokud vám nevadí, že se občas srazíte s dalšími rekreanty.

Při té příležitosti se dozvídám, že právě tenhle bazén bude téměř celé září kvůli plánované rekonstrukci mimo provoz.

Odpoledne je obloha více zatažená a snad i proto je chvílemi docela nepříjemné dusno. Občas mám pocit, že se snad potím i ve vodě.

Nakonec z toho vzejde zajímavý přírodní úkaz - za plného slunečního svitu prší a padají kroupy. Když se na obrázek podíváte pozorněji, spatříte v jeho levé části i lehký náznak duhy. Drobné kroupy naopak neuvidíte, ať budete koukat jakkoliv.

Jako předešlé, ani tento déšť netrval více než pár minut. Večer v Büku už po něm není ani stopy. V restauraci Fehérló zpestřuje dnešní večer harmonikář. Chodí sem většinu pátečních večerů a hraje a zpívá všechny možné světové šlágry (na jeho bohatém playlistu je i Škoda lásky), všechny s osobitými maďarskými texty.

Z muzikantské kolegiality mu přihazuji něco do košíčku a vyžádám si místní klasiku - kousek z Čardášové princezny od Imreho Kálmána (mimochodem rodáka ze Siófoku, kterým jsem projel předevčírem).

Autor: Jaroslav Babel | pátek 21.7.2017 22:48 | karma článku: 37.80 | přečteno: 739x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.71 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 215 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 9.55 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 159 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 234 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

Připojilo se jako první země EU k tzv. hedvábné cestě, což má přinést do Evropy čínské investice a vliv (o vlivu se v Maďarsku taktně mlčí). Jenže už přichází první náklady a zatím bez zisku.

10.3.2024 v 15:20 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 2945 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.75 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...