Tady je Milošovo. I po včerejším hlasování

8. 08. 2013 11:47:22
Mimoústavní experiment prezidenta Zemana neprošel. To je dobrá zpráva. Špatná je, že jeho spolek bude u moci zřejmě ještě někdy v listopadu, možná o něco déle. Včerejší vyslovení nedůvěry sice znamená jeho pád, nikoliv však okamžitý. Zdá se totiž, že jej nelze nahradit legitimní vládou - prezidentu republiky k tomu chybí politická vůle, bývalé vládní koalici politická síla.

Věci však nemusí vyhlížet tak černě, jak se na první pohled zdá. Snad nejlepším řešením by byla dohoda široké koalice ODS, TOP 09, demokratického křídla ČSSD a snad některých nezařazených poslanců na překlenovací vládě, s tímto návrhem by pak měli zkusit přesvědčit prezidenta, aby poopravil svůj názor na termín druhého pokusu. Následně by bylo dobré urychleně vyslovit takové vládě důvěru - nikde není psáno, že je nutné čekat onen měsíc - a republika by opět měla legitimní vládu, která by ji přivedla k brzkým volbám.

Taková koalice byla vždy zmiňována jako řešení pro stav nouze, kdy by byly ohroženy demokratické principy. Rád bych připomněl politikům, kteří dosud smýšlejí v rámci parlamentní demokracie, že přesně v takové situaci se nyní Česká republika nachází. Jak už bylo řečeno, nejhorší jsme zažehnali, ale je nutno nezapomenout, že Zemanova vláda je stále u moci a všechno zatím vypadá tak, že ji ve stejné pozici čeká ještě dobrý čtvrtrok. Demokraticky smýšlející poslanci napříč stranami by tedy měli udělat tento krok, nebo alespoň pokus o něj, a to i za cenu toho, že při sestavování takovéto hypotetické vlády obětují mnohá jména, bez nichž by pro ně byla vládní sestava jindy prakticky nepřijatelná. Měli by tak v tomto ohledu čisté svědomí, a odmítne-li je prezident, což se třeba i dá očekávat, zůstane Černý Petr na jeho straně.

Tento postup by pravděpodobně přispěl k rozpadu sociální demokracie, ale k němu již buď fakticky došlo, nebo jsme alespoň ve fázi, kdy se právě děje. Sobotka s Haškem v jedné partaji nevydrží - Zeman se velmi pravděpodobně snaží sjednotit jemu blízké síly levice, a je lhostejné, jestli se tak formálně stane pod hlavičkou jeho Zemanovců, nebo se oklikou vrátí pod značku ČSSD. Není tak lhostejné, kdo všechno bude do tohoto spolku zahrnut, některé indicie naznačují, že komunisté z toho vyjmuti být nemusí. Logicky by měla vzrůst poptávka po autentické levici, která u nás dnes prakticky neexistuje.

Nevyslovení důvěry vládě Miloše Zemana v zastoupení Jiřího Rusnoka se mělo stát naprosto jiným způsobem. Mohli pro ni snad hlasovat grebeníčkovci a obskurní spolek zbytkových véčkařů, zbytek parlamentu ji ale měl rázně odmítnout. Takové smetení Rusnoka by ještě mohlo znamenat jistou lekci Zemanovi. Nyní jsme v situaci, že i když odpůrci vlády formálně zvítězili, bylo to nakonec téměř nerozhodně. A přiznám se, že po veletoči tehdejší předsedkyně LIDEM jsem se začal bát nejhoršího - stačilo, aby se těch pár jejích poslanců zbláznilo také a skutečné neštěstí mohlo být na světě. Pokud chce Zeman argumentovat značnou podporou své vlády, má po včerejším výsledku jedinečnou příležitost. Lid i politici by si však měli uvědomit, že je to de facto vláda kryptokoalice SPOZ, KSČM, ČSSD a VV.

Nelze se ještě nezastavit u včerejšího jednacího dne Poslanecké sněmovny. Nic se nevyrovná zážitku vidět komunistu Grebeníčka, který dává lekce z parlamentní demokracie. Sobotka nám ve svém projevu slíbil vládu tvrdé ruky, po které občané údajně volají. Naopak musím přiznat, že i když nevynechal svá typická gesta, docela mile mě překvapil Paroubkův projev. Že naléhavě a rozumně mluvili Kalousek a Schwarzenberg, to až takové překvapení nebylo. Nicméně všechny tyto projevy svým způsobem jeden řečník přebil - na cenu diváka za komediální výstup je zralý Pavel Bém. Známý český horolezec se včera pokusil buď zdolat vrchol zábavního průmyslu, nebo potvrdit, že psychiatr se od svého pacienta liší jen tím, že má klíče. Pravděpodobně trpí nějakou sexuální úchylkou, která je spojena se slovním exhibováním, a měl by vyhledat pomoc některého ze svých bývalých kolegů. Věřím, že Česká televize nebude postihována za odvysílání nevhodných slov před 22. hodinou - přenosem z Poslanecké sněmovny plnila svou veřejnoprávní povinnost a zjevně nemohla předpokládat, co všechno si diváci budou nuceni vyslechnout.

ODS se stále nevymanila z přesvědčení, že vyšetřováním korupce a následným pádem Nečasovy vlády jí bylo nějak ublíženo. Ač nepochybně vedení strany drželo ideu stojedničkové koalice, poslanecký klub už tak jednotný nebyl, a dva odpadlíci veškeré další úvahy o případné nové koaliční vládě pohřbili. Není třeba nad tím lkát, taková je realita. Poslanci mají právo hlasovat svobodně, a pokud se rozhodli podle svého přesvědčení, je to v pořádku. Existují signály, že během dne možná došlo k jejich ovlivnění, tak jako tak již není síly, která by to vrátila zpět. Neudělá-li si však ODS sama pořádek v názorech i v lidech, čeká ji další pád, a není třeba daleko doba, kdy bude balancovat na pětiprocentní hraně.

Vrátím se ještě také k obratu, který předvedla Karolína Peake. Postup této paní je opravdu nepochopitelný. Porušení dohody zdůvodní tím, že předtím už ji porušil někdo jiný (což jí nikdo nebere) a všem svým poslancům dá volnost při hlasování. Poté, co dnes ráno naše politická scéna utrpěla citelnou ránu v podobě rezignace matky-zakladatelky na předsednictví strany LIDEM, která čítá možná až 200 členů, lze si její postup vysvětlit snad jediným způsobem: před neodvratnou politickou smrtí se dobrovolně rozhodla pro eutanázii. Do české politické historie se nesmazatelně zapsala svým osmidenním působením v roli ministryně obrany. Stanovila tak rekord, který bude již velmi těžko překonáván. Pokud opravdu sněmovna směřuje k rozpuštění, jsou její politické dny sečteny. Počkejme si, zda ji třeba nečeká reinkarnace u babišovců. Možná se tam nakonec opět sejde se svými bývalými véčkařskými druhy. Podnikatelsko-politický subjekt ANO 2011, za účelem jehož sebepropagace koupil Andrej Babiš MF Dnes, by lidem (psáno malými, ale jeden nikdy neví) tohoto střihu vyhovovat mohl.

Z událostí mimovládních či mimoparlamentních zaujme v blízké budoucnosti Ištvanovo vyšetřování korupce a zneužití bezpečnostních složek. Výsledek nebude jiný než rozpačitý. Proces se už stačil změnit ve frašku, když bylo vyšetřování zastaveno a vlastně nezastaveno. Státní zástupce se horečně snaží sestavit konstrukci, která mu umožní ve vyšetřování pokračovat, což na důvěryhodnosti nepřidá. Nezávislost ztratil ve chvíli, kdy se nechal pochválit Milošem Zemanem. Aby nenastala mýlka, že snad obhajuji někdejší vládní koalici či vše, co v tomto ohledu napáchala - můj názor, který jsem na svém blogu již prezentoval, je, že ke korupci došlo. A rozhodnutí soudu, které bývalé poslance vyjmulo z působnosti orgánů činných v trestním řízení, nikdy neznamenalo, že jsou nevinní, ale jen tolik, že nemohou být stíháni z důvodu poslanecké imunity. Bude vlastně zajímavé sledovat, jak může být vedeno vyšetřování, když jít do některých věcí je předem zapovězeno.

Prezident Zeman ostatně velmi chytře vymezil nejbližší termín pro druhý pokus o sestavení vlády ukončením vyšetřování, a hovořil-li řádově o týdnech, byl si dobře vědom, že slibem nezarmoutí. Stojedničková koalice se nakonec rozpadla dříve, než asi sám čekal. Další obratnou hříčku, tentokrát slovní, nám připravil v podobě "představitele". Troufám si tipnout, že vyhraje-li ve volbách sociální demokracie, Bohuslava Sobotku premiérské křeslo nečeká. Bude to jen další součást Zemanovy hry, jež nepokrytě směřuje k autokratickému systému. Parlament je odsunut do role statistů, Zeman pevně třímá otěže a nic nenasvědčuje tomu, že by je chtěl pustit. Česká republika se pomalu mění ve stát, kde vládne zeman Miloš se svými vladyky. V takovém případě může být nakonec složení parlamentu zcela lhostejné. Stíny letošního horkého politického léta si tak poneseme dál.

Autor: Jaroslav Babel | čtvrtek 8.8.2013 11:47 | karma článku: 31.31 | přečteno: 811x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 216 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 148 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 336 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 237 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.77 | Přečteno: 654 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.82 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...