Sobota v Szombathely

24. 04. 2012 10:58:19
Szombathely je zhruba osmdesátitisícové město na severozápadě Maďarska, nedaleko jeho hranice s Rakouskem. Název odkazuje na středověké trhy konané vždy v sobotu (ta se řekne maďarsky „szombat“). Z naznačené po

Pravda, orientace v něm není díky systému jednosměrných ulic a chyb v googlovské mapě napoprvé zrovna snadná. Slabším povahám by nepřidalo ani rozmarné dubnové počasí, kdy se příjemné slunečné chvilky střídaly s deštěm. Bylo tomu tak skoro po celý den v pravidelných, snad půlhodinových intervalech. V podvečer se predhalou.JPG
počasí naštěstí umoudřilo, takže se již od šesti, tedy dvě hodiny před začátkem, začali před místní sportovní halou scházet první návštěvníci koncertu. V půl sedmé, kdy jsem na místo též dorazil, tu bylo nějakých 200 lidí. O vstupenky nešlo, ty byly dávno vyprodané, v sázce tak bylo pouze získání nějaké divácky atraktivní pozice.

Před kotlem jsme dali přednost místům k pohodlnému sezení. Koncert začal téměř přesně v osm, úvod obstaral klávesista László Benkő, načež držel asi pětiminutovou řeč k divákům. Pak už nastoupil symfonický orchestr ve velmi komorním obsazení, Benkő se vrátil za klávesy, tato sestava byla posílena bubeníkem Ferencem Debreczenim, spolu s nimi byl na jevišti ještě další klávesista.

vhale.JPG
Zahrát si se symfoňákem zatoužila už nejedna rocková skupina, v tomto ohledu Omega nevynalezla celkem nic nového, navíc její orchestr byl spíše větší komorní soubor. První část koncertu, rozděleného do tří samostatných oddílů, nesla název Szimfónia, a když už tedy symfonie, tak na úvod celkem logicky padla volba na skladbu Nyitány (Předehra) z alba Csillagok útján, kterou otvírá úvodní motiv Beethovenovy Symfonie č. 5. Následovaly čistě orchestrální úpravy převážně "velkoplošných" skladeb z období, kdy se Omega věnovala space-rocku. K nim si divák mohl prohlédnout dobové záběry Omegy, promítané na několik pláten nad jevištěm. Orchestr pod srozumitelným dirigentovým řízením hrál bezchybně, opět se potvrdilo, že kvalitní hudební materiál snese jakoukoliv dobře udělanou úpravu. Za nejodvážnější transkripci musím považovat jejich provedení svižné písně Nem tudom a neved, z níž zůstala jen hlavní jednoduchá melodie a úvodní motiv. Aranžmá Gammapolis pak srolovalo podlahovou krytinu v hale. A ač to možná nebylo plánováno od začátku, orchestr byl doplněn smíšeným sborem diváctva, které všechny skladby pochopitelně po pár taktech poznávalo. Neplatilo to ale obecně, na několika hloučcích bylo vidět a posléze i slyšet, že jim koncert Omegy v této podobě zrovna dvakrát nesedí. Jejich smůla...

omegaasymf.jpg
K první malé záhadě došlo ve chvíli, kdy nastupovala sestava ke druhé části večera zvané Rapszódia. Jako jediný další člen Omegy totiž přišel pouze János Kóbor. Orchestr zůstal, přibyl ještě další kytarista a jakási mladá baskytaristka, která nejprve upoutala svým zjevem, zpestřeným červeným příčeskem a umělecky roztrhanými nohavicemi, později pak i precizní hrou. Důvod toho, proč byli dva členové skupiny nahrazeni hosty, mi však zůstane zřejmě už navždy utajený. Mimochodem, Kóbor přišel ve stejném kostýmu, ve kterém je k vidění na DVD s koncertem ze září 1999! Pokud jej nemá zručně přešitý, tiše mu závidím - o něco podobného bych se totiž jen marně pokoušel... Koncert pokračoval ve stejném duchu, v jakém se odehrávala i jeho první část. Přibyl pochopitelně Kóborův zpěv, a účinkující sestava pochopitelně přidala na tvrdosti. K malému selhání došlo ve skladbě Napot hoztam, csillagot - Kóbor, který jinak během večera svůj hlas dovedl do očekávaných výšek, měl v některých pasážích lehké intonační problémy, a před koncem druhé sloky se mu povedlo přehodit lehkou a těžkou dobu. Vše se naštěstí rychle srovnalo.

Záhadu hned několikerou představoval host, který přišel v půlce bloku. Nejprve jsme se chvilku dohadovali, jakého že je vlastně pohlaví, pak mě ale zpražil rytmický sampl, při kterém mi naskočila jediná možná asociace: Dan Nekonečný! Až tak drsné překvapení se však nekonalo. Následovaly dva kousky v podání Kóbora a tohoto záhadného zjevení, ve kterých se všichni přítomní snažili hudebně naprosto cizí styl aspoň vzdáleně přiblížit rockovému zvuku. Marně, pro mě to bylo deset minut nudy a jednoznačně nejslabší část večera. Kontrast nemohl být větší, když se pak - naštěstí - všechno vrátilo do předešlých kolejí. Na tuto epizodku celkem rychle a rád zapomínám.

Když už jsem se obával, že uvidím pouze tři pětiny Omegy, odešel orchestr a konečně se osobně dostavili i pánové Mihály a Molnár. Začala třetí část nazvaná Nosztalgia, ve které již kompletní Omega předvedla koncert v klasické podobě, byť z časových důvodů pochopitelně kratší než obvykle. Jako první padla na diváky nefalšovaná ruská zima v písni Léna, načež následoval jeden hit za druhým. Z kobormolnar.JPG
oněch "velkoplošných" písní byla pro tento blok ponechána Tízezer lépés, zazněla i vypalovačka Addig élj. Jediné vybočení představoval sólový příspěvek Mihálye, který sice není bůhvíjaký zpěvák, ale jeho píseň Jégmadár se pořád pohybovala ve stylových mezích koncertu. Petróleum lámpa vše oficiálně zakončila a Omega poprvé opustila jeviště. Ne na dlouho. Na jeviště se dokonce znovu rozesadili i symfonici, aby pak spolu s kompletní Omegou předvedli "naprosto nečekaný přídavek", totiž píseň Gyöngyhajú lány. Skupina pak opět vyklidila pozice, tentokrát se nechávala vytleskávat o něco déle. Přídavek číslo dvě, už opět bez orchestru, byl však mile drze šokující - Régi csibészek, singlovka z roku 1969, téměř odrhovačka, která se nevešla na album 10.000 lépés.

debmihaly.jpg
Po ní se už na jevišti začal pohybovat technický personál, diváci zároveň houfně opouštěli svá místa. Pár stovek posledních se však dočkalo milého překvapení, když se Omega ještě jednou vrátila, aby té zbylé hrstce ještě zahrála! Díky tomu jsem udělal i pár fotek z velmi příjemné vzdálenosti, jen klávesák Benkő zůstal skrytý za jedním ze sloupů. A jelikož bubeníci mívají tu smůlu, že jsou za svou soupravou vidět jen málo, i Ference Debreczeniho lze z fotky spíše jen tušit. Omega pro tento zcela nečekaný přídavek zvolila píseň Ezüst eső z desky Gammapolis. Loučí se slovy "na shledanou v roce 2062", takže oslava půlstoletí je jí viditelně málo.

Byl to přídavek už doopravdy poslední, Omega z  jeviště odchází definitivně. Hned poté zkouším oslovit někoho z techniků, kteří mi byli v danou chvíli nejblíž, s otázkou, zda by nebylo možné setkání se členy skupiny. Odpovědi se pohybovaly mezi "nevím" a "nebylo". Sekuriťáci jsou nekompromisní, takže ta druhá varianta začíná mít nepříjemně navrch. Bylo nás omegakonec.jpg
tam takových víc, co se nechtěli jen tak vzdát, přesto se někteří nechali odradit velmi snadno. A my vytrvalí jsme byli opět odměněni: jako první přišel Benkő. Když si vystojím frontu za těmi, kteří si všimli rychleji, nabízím mu k podpisu svůj CD singl, zakoupený těsně před koncertem. Následoval Mihály, kterého vystřídal Debreczeni. Jejich podpisy též přibývají na obalu mého cédéčka. Žádný z nich neprotestuje proti focení, ostatně nikdo nezasáhl ani při koncertu samotném, a to ani proti amatérským kameramanům, kteří si dokázali natočit snad celý koncert.

moln.jpg
Molnár a Kóbor přicházejí spolu. Jako první mě v té chvíli napadá, že kdyby náhodou nesetrvali potřebnou dobu, nemusel bych získat autogramy od obou. Rozhoduji se tedy logicky nejprve pro Kóbora, ale nakonec mi zbyde dostatek času i na podpis Molnárův. Ten, věrný svému takřka aristokratickému vzhledu, dostavil se i sem v nezbytné šále, a na svém podpisu si dává záležet jako žádný jiný člen skupiny.

Pětici podpisů už mám kompletní, vracím se do hloučku před Kóborem. Když vidím, jak se s některými přítomnými fotí, oslovím omegáckého frontmana se žádostí o totéž. Moje nedokonalá maďarština celkem pochopitelně upoutá jeho pozornost a ptá se mě, koboraja.JPG
odkud že jsem přijel. Po mé odpovědi zaujme profesionální pozici, v kterémžto smyslu cosi v žertu poznamená. Přidávám ještě pár slov a chválím koncert. János Kóbor děkuje, dokonce si potřásáme rukama. Já na oplátku děkuji též. Bylo to výborné, včetně této nečekaně prodloužené večerky.

Fotografie:

© Jaroslav Babel, 2012

 

Autor: Jaroslav Babel | úterý 24.4.2012 10:58 | karma článku: 39.90 | přečteno: 2591x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 216 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.61 | Přečteno: 317 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.22 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.82 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...