Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K přímé volbě prezidenta

Námi zvolení nejvyšší zastupitelé přenechali volbu hlavy státu občanům. Snad pro zdání, že občan konečně bude moci mluvit do věcí nejvyšších a s jeho hlasem se počítá. Ale není to tak. Prezident má už dnes velmi omezené pravomoci, s touto změnou Ústavy budou ještě trochu pokráceny. Mandát prezidenta vzešlého z takové volby není o nic silnější, kvůli uvedeným faktům je naopak jisté, že spousta energie vložené do přímé volby přijde vniveč.

Logicky se nabízí otázka, zda se vůbec vyplatí volit prezidenta všelidovým hlasováním. Jeho uspořádání se organizačně rovná uspořádání jakýchkoliv jiných voleb. Je to možná zbytečně drahý špás oproti volbě parlamentem, kdy poslanci a senátoři mají plat stejný, ať volí nebo ne, a dalším nákladem je, zjednodušně řečeno, už pouze někde rozsvítit a zatopit. Samozřejmě, nelze vše měřit penězi, s touto tezí v zásadě souhlasím, stejnou logikou bychom mohli zrušit i parlamentní volby. Pokusme se ale náhled na přímou volbu rozšířit o další úhly.

Jedním z argumentů pro zavedení přímé volby bylo, že prezident již nebude loutkou politických stran (automaticky se jaksi předpokládalo, že prezident stranám zastoupeným v parlamentu za své zvolení cosi slíbí). To je zcela mylný pohled - naopak, za jistých okolností může být větším vazalem parlamentu, než tomu bylo dosud. Díky zcela novému pojetí institutu odvolatelnosti prezidenta na něj může být činěn tlak nebo rovnou podán návrh k ústavnímu soudu na jeho odvolání v podstatě nepřetržitě. Zkusme trochu popřemýšlet, kolikrát mohl být hnán k podobné odpovědnosti třeba současný prezident Václav Klaus, kdyby parlament měl podobný nástroj k dispozici.

Jsme v malých českých poměrech, a tak se všichni, kterých se to může týkat, budou snažit k tlaku na hlavu státu využít všech možných cest. Poslední volba prezidenta byla nepochybně šaškárna, jež je nedůstojná země, která si chce říkat civilizovaná. Jisté teď máme to, že o tuto kratochvíli přijdeme. Vy, kteří máte rádi absurdní politické divadlo, se však nemusíte o své rozptýlení bát. Přijde zcela jistě, a přijde ještě před tím, než se nový prezident ujme úřadu. Před samotnou volbou se totiž bude konat předvolební kampaň. Chce-li se kandidát nějak zalíbit voličům, musí jim něco slíbit. Bude-li jim něco slibovat, musí nutně lhát. Prostor pro skutečné, rozuměj splnitelné sliby je totiž mizivý, takže zbývají jen ty nesplnitelné. Další možností je zvrhnutí kampaně do negativismu, kdy jediným prezentovaným programem bude pomlouvání protikandidátů. Jak víme ze zkušenosti z parlamentních voleb, i toto na voliče zabírá, takže pochybuji, že by tento účinný postup zůstal opomenutý.

Kandidáti se nám pomalu objevují a představují. Vezměme si některé z těch nejznámějších. Karel Schwarzenberg? Při vší úctě by si měl umět spočítat, jakou má šanci dožít se konce funkčního období. Jan Švejnar? Čechoameričan, který tu sice věčně není, ale ve vhodnou chvíli se objeví, aby šířil něco ze svého proevropského moudra. Jan Fischer? Expremiér, který proslul svou nečinností. V zájmu spravedlnosti je třeba přiznat, že ji měl dánu už do vínku. Člověk bez názoru může být svým způsobem nebezpečný, navíc si nejsem jistý, jestli tolik let po převratu potřebujeme ve vrcholné funkci člověka obtěžkaného někdejším členstvím v KSČ. Tomio Okamura? Ten člověk mi opravdu nevadí, ale nevadí mi ani náš soused, a též si ho jako prezidenta představit neumím. A právě dvěma posledním dávají média největší šanci. Snažím se nevěřit tomu, že média již začala vyrábět volební hvězdy... Možnému vzedmutí padesáti tisíc spoluvoličů, kteří se spojí a v petici navrhnou skutečnou osobnost, dávám šanci asi takovou, jako že někdo objeví živého Elvise. Mnohem pravděpodobnější je možnost, že se objeví další figurky, mnohdy obskurní, které si minule tak krásně zareprezentovala Jana Bobošíková.

Názor, že prezident bude výraznější osobností, je čirou utopií. Ostatně, dva nejpreferovanější kandidáti jsou toho jasným důkazem. Navíc, předchozí prezidenti zvolení parlamentem rozhodně nebyli osobnostmi slabými, ať už si o jejich politických postojích myslíte cokoliv. Přímá volba má oproti parlamentní ještě jedno úskalí, o kterém by mohli dlouze vyprávět na Slovensku - do druhého kola může postoupit jeden kandidát špatný a druhý ještě horší. Parlamentní volba umožňovala v takovém případě prezidenta nezvolit, z všelidové naopak vzejde vítěz s jistotou stejnou, jako že dnes večer zapadne slunce. A přenechaly-li politické strany občanům volbu prezidenta jako výraz své neschopnosti provést ji důstojně, pak nechť nad námi bdí všichni svatí i v případech jejich dalších rozhodnutí. Jestli jim ji předhodily jako důsledek toho, že jinak jim nemají co nabídnout a účelem celé té šarády je zavření úst, pak se jedná o pokrytectví nejhrubšího zrna.

Přímá volba navíc trochu rozhází rovnováhu moci, dosud nastavenou Ústavou. Ti, kteří začali volat po komplexnější změně, mají nepochybně svůj díl pravdy. Takto zvolený prezident by měl být nadán mocí daleko širší, než mu bude nyní vymezeno. Přímá volba je v našem ústavním systému něco navíc, něco bez jakékoliv tradice. Proto je to i krok do neznáma.

Zákonodárci spáchali ještě jednu pikanterii: změna způsobu volby vejde v platnost 1. října tohoto roku. Kdyby (a že si to opravdu nepřeji) z jakýchkoliv důvodů skončil Václav Klaus ve své funkci dříve, bude jeho nástupce opět volit parlament.

Autor: Jaroslav Babel | úterý 14.2.2012 13:32 | karma článku: 31,13 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Beze ztrát (1.)

Základní schéma téhle cesty je dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bude jinak, a v některých ohledech v to dokonce doufám.

27.4.2024 v 22:40 | Karma: 9,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (5.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

13.4.2024 v 13:35 | Karma: 11,34 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (4.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

9.4.2024 v 20:36 | Karma: 10,41 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (3.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

6.4.2024 v 13:12 | Karma: 11,70 | Přečteno: 192x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (2.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

2.4.2024 v 22:13 | Karma: 14,64 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 309
  • Celková karma 13,81
  • Průměrná čtenost 1318x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.