Česká filharmonie na tom nemusí být tak zle

12. 09. 2011 16:57:16
Následující článek není ani recenzí koncertu či CD, ani rozborem situace České filharmonie. Je jen malým zamyšlením, které vzniklo jako následek setkání několika mých dojmů.
Alice Sara Ott, Česká filharmonie. Rudolfinum,
9. září 2011
Alice Sara Ott, Česká filharmonie. Rudolfinum, 9. září 2011Foto a koláž: Jarba, © 2011

Měl jsem dvojí možnost shlédnout zahajovací koncert právě probíhajícího festivalu Dvořákova Praha. Koncert z 8. září jsem sledoval asi jako většina lidí v televizi. Moje zaměstnání mi bohužel neumožňovalo shlédnout plnohodnotně přímý přenos - zahlédl jsem pouze útržky, a ještě navíc v přijímači nevalné úrovně. Reprízu koncertu jsem zažil druhého dne osobně v Rudolfinu. Díky dobrodiní technického vynálezu zvaného DVD rekordér jsem - tedy paradoxně až jako druhý v pořadí - pak o víkendu shlédl v adekvátní kvalitě i záznam zahajovacího koncertu.

Oba koncerty si naštěstí byly podobné jako vejce vejci. Jediný rozdíl patrný na první pohled představovaly šaty klavíristky Alice Sary Ott, když premiérovou bílou vyměnila v pátek za snad méně formální červenou. Jinak oba dny hrála stejně bosky a stejně přesvědčivě.

Česká filharmonie zařadila do programu dvě notoricky známá čísla - Čajkovského Klavírní koncert b-moll a Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Obě díla tvoří nepřehlédnutelné položky v diskografii našeho prvního hudebního tělesa. Moje oblíbená nahrávka Čajkovského koncertu pochází z roku 1954, kdy Českou filharmonii řídil Karel Ančerl a na klavír hrál Svjatoslav Richter. Nahrávky Dvořákovy Deváté symfonie nemá zde valný význam vyjmenovávat - s Českou filharmonií ji nahrál snad každý dirigent, který měl příležitost stát v jejím čele, a špatnou verzi mezi nimi nenajdete.

Čajkovského Klavírní koncert má od roku 2009 ve své diskografii i téměř čerstvě třiadvacetiletá Alice Sara Ott. Před dvěma lety se rozhodla pro velesousto, když vydala první klavírní koncerty Čajkovského a Liszta na jednom CD. Kritici tehdy vesměs ocenili odvahu, v hodnocení už byli zdrženlivější. Podle mého Alice Sara Ott tehdy solidně předvedla koncert Lisztův, živá nahrávka Čajkovského zní přece jen trochu uvadle či nesměle. Odvážíte-li se srovnání s výše uvedenou nahrávkou, postrádá Alice Sara to, čemu se hezky česky říká jednoduše šmrnc. Navíc byla zjevně omezena tempem, její nahrávka je o nějakou tu minutku delší než bývá obvyklé.

A co jsme mohli vidět a slyšet koncem minulého týdne? Rozdíl mezi Alicí Sarou před necelými dvěma roky a dnes je znatelný. Čajkovskij v jejím provedení za tu dobu povyrostl. To, co občas postrádáme z její cédéčkové nahrávky, tedy jistotu a zápal, tentokrát předvedla při obou pokusech. Obecenstvo si získala svou bezprostředností i příjemným vystupováním, vracela se snad pětkrát a nakonec došlo i k lisztovskému přídavku. Kdo viděl jen přímý přenos České televize, zůstal o toto ochuzen. Televizní přestávka začala ve chvíli, kdy klavíristka poprvé zmizela z jeviště. Jestli obecenstvo bylo i při premiéře takto nadšené, tedy těžko soudit. S potěšením však musím konstatovat, že se tentokrát nekonal žádný zvukařský exces, podobný tomu při zahajovacím koncertu letošního Pražského jara.

U nás se říká "je mladá, ještě se může polepšit". Je více než pravděpodobné, že Ott po Čajkovského a možná i Lisztově koncertu sáhne ještě několikrát. A tak, ač předloňské cédéčko přišlo možná trochu předčasně, má mnoho šancí svou diskografii vylepšit novou a povedenější nahrávkou.

O Dvořákově Novosvětské je těžké cokoliv psát. Jedno ze základních děl české klasické hudební literatury zvládla Česká filharmonie standardně a s odpovídajícím elánem. To ostatně platí jak pro orchestr, tak pro dirigenta Jamese Gaffigana. Jeho jméno bylo pro mě dosud neznámé (jeden nemůže stíhat vše - na mou omluvu snad jen tolik, že ho dosud "nezná" ani anglická či německá Wikipedie). A tak jsem zvědavý, jestli o něm ještě uslyším.

A nyní k dojmu poslednímu. Úroveň České filharmonie prý klesá. Říká se, že dávno není tím světovým tělesem, jehož značka se blyští už z dálky. Doby Ančerla či Neumanna jsou dávno pryč, a někdy nahlas, někdy spíše potichu se hovoří o absenci dlouhodobé umělecké koncepce a podobných věcech. Těžko říct, jestli i toto je příčinou faktu, že Česká filharmonie má za sebou nebývale dlouhou přestávku v účasti na zahajovacích koncertech Pražského jara (naposledy jej zahrála v roce 2007, podle všeho se má vrátit v roce příštím), což by bylo v letech sedmdesátých a osmdesátých naprosto nemyslitelné. Na prahu své 116. sezóny prokázala, když nic jiného, že je stále schopná adekvátního výkonu. Když obecenstvo volalo "bravo", nevolalo jen tak do větru. Za výkon při koncertu si to filharmonici rozhodně zasloužili. A tak snad nebude až tak zle. Má-li se v blízké budoucnosti ujmout šéfdirigentské taktovky Jiří Bělohlávek, je to dobrý krok. Po nemastných neslaných šéfech posledních skoro dvaceti let se dá věřit, že orchestr bude více zkoušet a hrát než demonstrovat a Bělohlávkova pověstná náročnost vrátí Českou filharmonii spolehlivě tam, odkud dle některých názorů pomalu mizí.

Autor: Jaroslav Babel | pondělí 12.9.2011 16:57 | karma článku: 31.55 | přečteno: 1022x

Další články blogera

Jaroslav Babel

Tři zámky (4.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

14.2.2024 v 23:39 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (3.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

12.2.2024 v 19:33 | Karma článku: 13.95 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (2.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

7.2.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jaroslav Babel

Tři zámky (1.)

Mezera v pracovním programu byla právě tak dlouhá, aby stálo za to na pár dní vyjet. A i když je mi jasné, že téma západního Maďarska pomalu, ale jistě vyčerpávám, pořád ještě je co objevovat.

3.2.2024 v 12:36 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 216 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 236 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 14.82 Průměrná čtenost 1342

Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...