Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jdeme na to!

O víkendu došlo k malému průlomu do hokejové historie - Alois Hadamczik v roli trenéra národního mužstva dosáhl na první místo v turnaji. Trochu bohužel se tak stalo v jednom z těch méně významných.

Momentka ze sobotního zápasu s Ruskem.Zdroj: iDnes

Náš tým se skládá podstatně lehčeji než ten loňský, a i přes neúčast některých jmen (Vokoun, Blaťák, Rozsíval) má rozhodně na to, aby z mistrovství světa přivezl dobrý výsledek. Pochopitelně se nabízí otázka, zda má na obhajobu. Odpověď je však neuvěřitelně jednoduchá: má. Ač v ní věří možná jen ti největší optimisté, bylo by bláhové, aby tým obhajující zlato měl nižší cíl, než titul obhájit.

Na Českých hokejových hrách se mužstvo poměřilo s třemi týmy evropské a vlastně i světové špičky. Finy po boji porazilo, Rusy smetlo a prohrálo se Švédy ve slušně rozehraném zápase, který se mu hlavně ve druhé třetině vymkl z rukou. I tak však prokázal, že je schopný hrát s každým přinejmenším vyrovnanou partii. Díky výsledkům ostatních zápasů, jinak řečeno i díky shodě náhod, se stal vítězem celého turnaje.

Jaromír Jágr

Hráč, který je poslední desetiletí tahounem národního mužstva, dosáhl ve svém věku až nečekaného individuálního úspěchu - vyhrál kanadské bodování turnaje. Trochu záhadné to je s jeho dřívějším prohlášením, že nemá formu. Buď už se mu dostavila, nebo se mu teprve dostaví - v tom případě nechť se soupeři třesou už teď. Ač podobného individuálního úspěchu dosáhne Jágr na mistrovství světa jen zázrakem, dá se věřit, že bude patřit k tahounům opět.

Patrik Eliáš

Další dvojnásobný vítěz Stanley Cupu zůstává v reprezentaci většinou za očekáváním. Hrou historie mu patří bronzové medaile z MS 1998, kam přijel vypomoci v samém závěru, a ze zimní olympiády 2006, kde se naopak zranil už v úvodním zápase. V turnajích, které odehrál celé, sice patřil k výrazným postavám, konečný týmový výsledek se však nedostavil. Mezi své úspěchy na reprezentační úrovni může počítat semifinále Světového poháru 2004.

Švédsko

Alois Hadamczik nemůže mít na tohoto soupeře dobré vzpomínky. V paměti musí mít minimálně debakl ze semifinále turínské olympiády a koneckonců i z finále mistrovství světa v témže roce. Výsledky s tímto soupeřem, i přes konečná umístění, vypadají hrozivě (3:7 a 0:4). S tímtéž soupeřem jsme pod Hadamczikovým vedením prohráli také v prodloužení čtvrtfinále MS 2008 i v roce příštím, tehdy už pod trenérem Růžičkou. Loni nám pak Švédové po neuvěřitelné taktické chybě darovali možnost vyhrát v semifinále. Kdyby se nesnažili z vlastní půlky trefit naši prázdnou branku, nebyla by "Rachna-kachna" a mistrem světa by dnes byl někdo jiný. Nedělní zápas na Českých hokejových hrách budiž tak trochu i varováním.

Alois Hadamczik

Přinejmenším u významné části naší fandovské veřejnosti to nemá trenér Hadamczik nijak lehké. I hokejová literatura přiznává fakt, že na olympiádě v roce 2006 nebyla atmosféra v mužstvu nejlepší, ale bronz spolu se stříbrem z následujícího mistrovství světa pomohl tyto věci přikrýt. V následujících letech se však národní tým propadl do průměru a trenér se logicky musel poroučet. Dnes je u národního týmu opět. Po sezóně sotva průměrné, kterou trochu pozvedá už zmiňované vítězství na nedávném turnaji, stojí před vrcholem. Uspěje-li, vše špatné bude zapomenuto. V opačném případě dav jeho kritiků početně zesílí. Tak už to chodí, český hokejový fanoušek umí být nekonečně vděčný i stejně nemilosrdný. V současné chvíli by si však trenér zasloužil trochu hájení. Na kritiku, která logicky přijde, bude příležitostí ještě dost.

Tým dnes poměří síly s Kanadou, čímž trochu nasaje zámořský styl. Vítězství by sice bylo příjemné, ale spíše než o výsledek půjde rozhodně o hru a možnost vyzkoušet jednotlivce, souhru a třeba i nějaké herní situace. A pak - ze silných soupeřů můžeme porazit kdykoliv kohokoliv, otázkou však zůstává, zda silné soupeře můžeme porážet stabilně. Nechme si tedy něco v zásobě na samotné mistrovství. Za dva dny to vypukne, těšme se.

Autor: Jaroslav Babel | středa 27.4.2011 12:23 | karma článku: 33,13 | přečteno: 1819x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Beze ztrát (1.)

Základní schéma téhle cesty je dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bude jinak, a v některých ohledech v to dokonce doufám.

27.4.2024 v 22:40 | Karma: 9,76 | Přečteno: 138x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (5.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

13.4.2024 v 13:35 | Karma: 11,34 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (4.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

9.4.2024 v 20:36 | Karma: 10,41 | Přečteno: 243x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (3.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

6.4.2024 v 13:12 | Karma: 11,70 | Přečteno: 192x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Jeden ze způsobů, jak začít jaro (2.)

Spíše shodou okolností vedla trasa místy, kde z různých historických důvodů nebyly hranice mezi státy zrovna stálé. Povíme si o tom stejně jako o všelijakých nesnázích, které tentokrát přicházely se železnou pravidelností.

2.4.2024 v 22:13 | Karma: 14,64 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

  • Počet článků 309
  • Celková karma 13,81
  • Průměrná čtenost 1318x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.